« Zpět

Stále více lidí, kteří chtějí úvěr, se obrací na internet

| 3. června 2014 - 14:09 | Zprávy | Bankovní úvěry

Možnosti internetových srovnávačů a kalkulaček při hledání půjčky nebo úvěru využívá čím dál více zájemců. Odpadá tím především nutnost zdlouhavě obcházet jednotlivé banky. Ale nejen to. Pomocí on-line kalkulačky si lze ihned a velice lehce spočítat, zda úvěr vůbec dostaneme a za jakých podmínek jej budeme splácet. Srovnávací portály nám o úvěrech poskytnou ucelené informace a navíc i jistotu, že v nabídce jsou půjčky a úvěry skutečně jen od solidních a prověřených společností. Portály nám mohou pomoci i s vyřízením úvěru, neboť se v dané problematice lépe orientují a při sjednávání úvěru dokážou reagovat např. na rozdílné požadavky bank.

I když to napohled vypadá jednoduché, i zde se vyplatí postupovat uvážlivě. Určitou představu o tom, jak úvěr získat a co z toho pro nás vyplývá, bychom předem měli mít. Co je tedy dobré v souvislosti s půjčkami a úvěry vědět, podle čeho se při výběru řídit a o co je dobré se zejména zajímat?
 
Poměrně dobře srovnatelná je cenová nabídka. Poskytovatelé úvěru většinou určují výši úrokové sazby podle doby jeho splatnosti a podle samotné výše úvěru. Čím je úvěr vyšší, tím bývá nižší úroková sazba. Úroková sazba ale sama o sobě není nejpřesnějším kritériem pro srovnání výhodnosti nabídek jednotlivých poskytovatelů. Tím je tzv. RPSN – roční procentní sazba nákladů. V té jsou zahrnuty veškeré náklady, které v souvislosti s úvěrem musíme uhradit. Vedle úrokové sazby jsou to také všechny poplatky spojené s úvěrem, tedy poplatek za sjednání úvěru, za vedení úvěrového účtu atd.
 
Pokud jde o RPSN, je dobré si uvědomit, že čím je úvěr vyšší, je rozdíl mezi úrokovou sazbou a RPSN menší. Je to tím, že při větším objemu úvěru se související poplatky tzv. rozředí. Zajímat bychom se měli nejen o výši RPSN, ale také o to, jaké položky jsou do propočtu RPSN zahrnuty. Každý poskytovatel úvěru má zákonnou povinnost tuto informaci sdělit. Někteří poskytovatelé nabízejí úvěr bez poplatků za jeho sjednání a za vedení úvěrového účtu. Obvykle se však účtuje přibližně 1000 Kč za poskytnutí úvěru a měsíční poplatek zhruba 150 Kč za vedení účtu. Někdy jsou tyto náklady stanoveny jako 1% z celkového objemu úvěru.
Výhodou spotřebitelských úvěrů je možnost jejich předčasného splacení za maximální poplatek 1% z předčasně splacené částky anebo 0,5%, pokud je zbývající doba sjednané splatnosti kratší než jeden rok. Před podpisem úvěrové smlouvy je povinností poskytovatele seznámit klienta se smluvními podmínkami. V nich by měl být klient upozorněn také na rizika, která mohou nastat při nesplácení úvěru. Ta se týkají i sankčních podmínek včetně například cen za upomínky.
 
Podmínky uvedené ve smlouvě je třeba dodržovat a úvěr samozřejmě splácet pravidelně a včas. Při problémech se splácením je lepší s bankou anebo úvěrovou společností jednat o přechodných podmínkách, než čekat na nejhorší v podobě exekuce.
 
Včasné splácení může být dokonce výhodné. Banky dovedou tento přístup ocenit a některé začaly nabízet půjčky, které vracejí peníze. Princip je jednoduchý. Když klient posílá splátky včas a ve správné výši, banka mu vrací zpět část úroků.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.