« Zpět

Spotřebitelské úvěry v EU v roce 2012

17. června 2013 - 11:00 | Zprávy | Bankovní úvěry

Evropský trh spotřebitelských úvěrů v loňském roce mírně klesl. Vyplývá to ze statistiky asociace Eurofinas, která zastřešuje nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů ze sedmnácti zemí Evropské unie.

Objem nových spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy Eurofinas v roce 2012 se meziročně snížil o 2,6 % na 163,5 miliardy eur. Celkový objem pohledávek členů asociace naopak nepatrně vzrostl o 0,1 % na 288 miliard eur. Členské společnosti Eurofinas v roce 2012 poskytly 29,3 milionu nových spotřebitelských úvěrů, což je o 2,9 % méně než v roce předcházejícím.

Firmy sdružené v Eurofinas zaměstnávají více než 90 tisíc lidí a jejich podíl na celkovém evropském trhu spotřebitelských úvěrů loni dosáhl 46,3 %. Eurofinas je zaštiťuje prostřednictvím příslušných národních organizací. Jednou z nich je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Největší růst v loňském roce zaznamenaly skandinávské trhy, dánský o 21 %, norský o 6 %, finský o 4 % a švédský o 3 %, ale také trh litevský (21 %) či britský (6 %). Naopak nejsilnější propad postihl Nizozemsko (-24 %) a Portugalsko (-22 %). V České republice loni zůstal trh na stejné úrovni jako v roce 2011. Členské společnosti ČLFA poskytly spotřebitelské úvěry za 34,2 miliardy korun.

 

Eurofinas,

neboli Evropská federace asociací finančních domů (European Federation of Finance House Associations) zastřešuje nebankovní poskytovatele finančních produktů z Evropské unie, a to prostřednictvím příslušných národních asociací. Jejími členy jsou organizace ze sedmnácti států včetně Česká leasingové a finanční asociace (ČLFA). V loňském roce poskytly členské firmy všech asociací sdružených v Eurofinas na potřeby svých klientů více než 312 miliard eur.

Více na: www.eurofinas.org

 

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením nebankovních společností zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 49 členů.

Více na: www.clfa.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.