« Zpět

Spotřebitelské financování loni v Evropě rostlo, pandemie ale výrazně změnila další vyhlídky

| 7. července 2020 - 10:30 | Zprávy | Úvěry

Celkový objem nových úvěrů, které v roce 2019 uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 3,4 % na 462,7 miliardy eur. Vyplývá to z právě zveřejněného výročního průzkumu federace, do kterého prostřednictvím národních asociací přispělo čtrnáct zemí Evropy včetně České republiky. Eurofinas, jehož členem je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), do svých dat započítává osobní půjčky, financování aut a částečně také financování podnikatelů.

Objem spotřebitelského financování zahrnujícího osobní půjčky a úvěry na privátní automobily meziročně vzrostl o 2,7 %. V oblasti financování automobilů určených domácnostem byl přitom odlišný vývoj ve skupině nových a ojetých vozidel. Zatímco v kategorii financování ojetých privátních automobilů Eurofinas zaznamenal meziroční růst o 4,9 %, ve financování nových vozidel došlo naopak k poklesu o 2,7 %. U vozidel určených pro podnikání eviduje Eurofinas meziroční nárůst o 8,6 %, a to v součtu za nová i ojetá auta.

Téměř polovina sledovaných zemí loni vykázala růst souhrnných obchodů v rozmezí 2 až 6 %, a to včetně největších trhů, jakými jsou Německo nebo Itálie. Více než 10% nárůst nahlásilo Nizozemsko. Naopak Belgie, Norsko a Turecko vykázaly meziroční pokles.

V České republice došlo v roce 2019 k mírnému nárůstu objemu obchodů realizovaných členy ČLFA v oblasti spotřebitelského financování o 0,4 % na 27,95 miliardy korun. Rostl objem poskytnutých osobních půjček, oproti tomu poklesl objem financování hmotného majetku v místě prodeje. Na osobní automobily si loni domácnosti půjčily 9,18 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13,7 %. Větší zájem přitom měly o financování ojetin než o financování nových vozidel.

Letošní vývoj bude podle Eurofinas v celé Evropě poznamenán koronavirovou pandemií. „Nemoc covid-19 výrazně změnila ekonomické vyhlídky. Tento rok bude výjimečný a vytvoří úvěrovým institucím náročné podnikatelské prostředí charakteristické vysokou nejistotou spotřebitelů a nejasnou cestou k oživení ekonomiky. Evropští poskytovatelé spotřebitelského financování budou muset využít svých silných stránek k podpoře zákazníků v době, kdy je přístup k financím zásadní pro hospodářské oživení,“ říká hlavní poradce Eurofinas Hayley McEwen.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.