« Zpět

Splácet dluh dluhem je pro většinu Čechů nezodpovědné. Jak lidé řeší své půjčky?

| 15. března 2018 - 8:00 | Zprávy | Úvěry

Splácet dluhy dalšími dluhy většina Čechů odmítá, přesto se najdou rizikoví dlužníci, kteří se nebrání sjednávat si nové půjčky na ty staré. Co ale dělat s půjčkami, které nezvládáte? Možností řešení je hned několik.

Z výsledků průzkumu NMS Market Research vyplynulo, že 85 % české populace nechce staré dluhy splácet novými. Tento přístup je pro ně nepřístupný. Do rizika splácení půjčky půjčkou by ale bez váhání šlo 9 % Čechů, zbylých 6 % pak není rozhodnutých.

I přestože je velmi pozitivní, že většina Čechů se nebezpečné dluhové spirále vyhýbá, stále se najdou tací, kteří si půjčují lehkomyslně, bez rozmyšlení a nezodpovědně. Nemají-li tak zrovna daný měsíc na splátku, sjednají si zcela bez váhání rychlou půjčku od prvního poskytovatele, který jim úvěr nabídne. Nejenže tak roste dluh, ale i počet věřitelů a přehled o půjčkách upadá.

Češi vědí, co je to konsolidace i jak vyjednávat s věřiteli

Naštěstí se ale Češi ve finanční gramotnosti zdokonalují, a tak už jim nejenže nejsou cizí termíny jako RPSN, konsolidace a refinancování, ale zároveň i mají jasno o tom, co dělat, když se do dluhů dostanou.

V průzkumu tří z deseti uvedli, že by své závazky řešili vyjednáváním s věřitelem a že by se snažili domluvit na novém splátkovém kalendáři a odkladu splátek, čtvrtina dlužníků by pak raději vsadila na konsolidaci všech dluhů. Sloučením by dlužník získal nové výhodnější podmínky pro splácení a přehled nad svými závazky.

Češi si uvědomují rizika přemíry zadlužování, vědí, že kombinovat hotovostní, krátkodobé, online a nebankovní půjčky se nemusí vyplatit, přesto se ale někteří chytnou do spár dluhové spirály.

Přestat své dluhy splácet není vhodné řešení

Ač vyjednávání s věřitelem o odkladu splátek a konsolidace dluhů jsou nejčastější řešení, ke kterým by česká populace přistoupila, najdou se i tací dlužníci, kteří by se svou finanční tíseň snažili řešit jinak.

Zhruba čtvrtina dotázaných by volila půjčku od příbuzných a 1 % respondentů by si pro půjčku zašlo k zaměstnavateli. Stejně tak by někteří zažádali o další půjčku v bance nebo u nebankovního poskytovatele. A bohužel se najde i pár vyvolených, kteří by situaci řešili tím, že by prostě přestali splácet. Tento způsob řešení je ale velmi nešťastný. Kvůli nezodpovědnému přístupu by tak i zprvu malá půjčka mohla skončit exekucí a osobním bankrotem.

Co dělat, když dluhy nezvládáte?

  • Nedávejte hlavu do písku. Půjčky aktivně řešte.
  • Nesjednávejte si další úvěry. Splácet dluh dluhem je nezodpovědné.
  • Využijte více možností řešení. Domluvte se na novém splátkovém kalendáři, více dluhů konsolidujte a zažádejte o navýšení půjčené částky, poproste o pomoc rodinu.
  • Snažte se snížit své výdaje a navýšit příjmy. Je-li to možné, najděte si levnější bydlení a přivýdělek.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Zádné pújčky si neberu