« Zpět

Školní pomůcky jsou podle lidí velmi drahé, kvalita škol jen průměrná

| 3. září 2012 - 9:40 | Zprávy | Bankovní úvěry

Zdražování školních pomůcek a vybavení vnímá více než 92 procent rodičů dětí, které navštěvují základní školu. Náklady spojené s jedním školním rokem přitom považuje za velmi vysoké více než 75 procent z nich. Kvalitu českých základních škol přitom rodiče školáků hodnotí nejčastěji jako průměrnou.

Zdražování školních pomůcek a vybavení vnímá více než 92 procent rodičů dětí, které navštěvují základní školu. Náklady spojené s jedním školním rokem přitom považuje za velmi vysoké více než 75 procent z nich.    
Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Cetelem.
Kvalitu českých základních škol přitom rodiče školáků hodnotí nejčastěji jako průměrnou (42,4 %), či chvalitebnou (36,7%). Jako výbornou ji vidí jen pět procent respondentů. Naopak pětkou – a tedy nedostatečnou - by ji oznámkovalo pouze necelé procento oslovených (0,9%).
Za školní pomůcky a potřeby utratí lidé na začátku školního roku nejčastěji tisíc až dva tisíce korun (50,7%), například více než pět tisíc korun utratí jen 1,5 procenta respondentů. Během roku pak rodiče musí sáhnout do peněženky nejčastěji pro další tisíc až dva tisíce korun, a to ve chvíli, kdy dítě potřebuje doplnit chybějící pomůcky nebo nové sešity, pastelky, vodovky či například nové vybavení na tělesnou výchovu.
Další náklady představují pro rodiče i mimoškolní aktivity jejich potomků. Téměř 85 procent lidí uvedlo, že jejich dítě navštěvuje kroužek, celých 91 procent z nich pak za tuto aktivitu platí. Nejčastěji se výdaje za půlroční kroužek včetně potřebného vybavení pohybují v rozmezí od 1500 do 3000 Kč (26,7 %), na druhém místě pomyslného žebříčku se umístily výdaje v rozmezí od 1000 do 1500 Kč (23,8 %). Třetina dětí přitom navštěvuje pouze jeden kroužek, téměř polovina dva a zhruba 15 procent dochází na tři. Celkové výdaje za kroužky tak za půl roku hravě přesáhnou i hranici pěti tisíc korun.
Z průzkumu také vyplynulo, že pokud lidé využívají úvěry k financování záležitostí spojených se základním vzděláním svých dětí, řeší tak většinou náklady spojené se školou v přírodě či obdobným typem výletu. Škola v přírodě je vyjde nejčastěji na dva až čtyři tisíce korun (39,6 %), téměř pětina uvádí výdaje až do šesti tisíc korun a 11,4 procent rodičů dokonce i vyšší. K financování relativně nízkých částek využívají například úvěrů z kreditních karet. Naprostá většina lidí však školní potřeby či aktivity úvěrem nikdy nefinancovala (88 %).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.