« Zpět

Sjednali jste si několik rychlých vánočních půjček? Víme, jak s nimi v novém roce naložit

| 4. ledna 2018 - 8:21 | Zprávy | Úvěry

Kupovali jste před Vánoci dárky na rychlo a na dluh? Sjednali jste si nejen krátkodobou nebankovní půjčku, ale i úvěr z kreditní karty? K tomu jste navíc využili lákavé nabídky prodejců v podobě nákupu na splátky? Pak je nejvyšší čas udělat si ve všech dluzích jasno a naplánovat si do nového roku, jak s nimi naložit.

Tomu, kdo si užíval Vánoce na dluh, se ponese rok 2018 v duchu splácení. Radosti z bohaté nadílky tak nyní velmi brzy vystřídají velké starosti. Naštěstí Češi od „vánočního úvěrování“ opouští. Podle průzkumu Exekutorské komory ČR si na dárky letos půjčilo zhruba 13 % lidí v produktivním věku, v loňském roce to bylo 19 %.

Ti, kteří si na Vánoce půjčují, se nebojí sjednávat půjčky opakovaně, a tak sotva splatí jeden dluh, už se musí zaobírat financemi na splácení dluhu nového. V průměru si pak Češi na svátky připadající na konec roku půjčují kolem 10 000 Kč.

Konsolidací a refinancováním získáte lepší podmínky pro splácení

Jestliže i vám po vánočních svátcích kromě hromady dárků zbyly také dluhy a oči pro pláč, pak rozhodně neházejte flintu do žita. Nejen rychlou půjčku se snažte řádně a včas splácet. Nemáte-li dostatek peněz už na první splátku, kontaktujte věřitele a snažte se finanční tíseň okamžitě řešit. Rozhodně ale zapomeňte na sjednávání dalších půjček. Ty vám pomohou jedině do dluhové spirály.

Drahé a unáhlené úvěry, které jste si nabrali před Vánoci, zkuste konsolidovat nebo refinancovat. V případě jedné nevýhodné půjčky přijde vhod refinancování, díky kterému můžete stávající dluh převést ke konkurenci a začít ho splácet za lepších podmínek. Jestliže vás trápí dvě a více půjček, pak je konsolidujte.

Konsolidovat nevýhodné úvěry se rozhodně vyplatí, získáte přehled nad všemi dluhy, nižší úrokovou sazbu a ušetříte na poplatcích. Díky sloučení všech půjček do jedné vás budou nově čekat jen jedny poplatky, jedna splátka a jedna doba splatnosti.

I na Vánoce se řiďte zásadami bezpečného úvěrování

Říkáte-li si už nyní, že Vánoce na dluh nebyly to pravé ořechové, pak si v novém roce dejte předsevzetí, že další Vánoce už stejnou chybu neuděláte. Vytvořte si dostatečnou finanční rezervu a řiďte se čtyřmi zásadami bezpečného úvěrování:

  1. Půjčujte si jen na nezbytnosti, které nutně potřebujete.
  2. Životnost pořizované věci musí být vždy delší než doba splatnosti půjčky.
  3. Půjčujte si jen tehdy, máte-li na splácení.
  4. Nikdy nesplácejte půjčku půjčkou.

Je jen na vás, zda se rozhodnete na další vánoční dárky šetřit už od ledna, zda si najdete na podzim přivýdělek, abyste navýšili váš měsíční rozpočet, nebo zda místo drahých dárků budete rodinu a přátele obdarovávat levnějšími maličkostmi a svou přítomností.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.