« Zpět

Revolvingový úvěr je skvělou finanční rezervou. Jak zjistit, jestli se vyplatí i vám?

| 16. května 2019 - 8:00 | Zprávy | Úvěry

Úvěrových produktů je celá řada. Některé jsou specifické pro bankovní trh, jiné pro nebankovní. Velkou neznámou je ale pro mnohé takzvaný revolvingový úvěr, který stačí jednou získat a pak už ho lze čerpat stále dokola. V čem tkví kouzlo revolvingové půjčky a vyplatí se i vám?

Revolvingový úvěr je často zaměňován za kontokorent, avšak nenechte se zmást, i přestože se jedná o obdobné typy úvěru, každý má svá specifika.

Co je to revolvingový úvěr?

Jedná se o krátkodobou půjčku, jejíž čerpání i splácení je na dlužníkovi. Klient může úvěr čerpat opakovaně, a to až do výše úvěrového limitu. Půjčit si ale může klient klidně jen část schválené výše půjčky, díky tomu se revolvingový úvěr stává skvělou alternativou finanční rezervy.

Revolvingový úvěr máte stále k dispozici

Revolvingový úvěr se přizpůsobí vašim potřebám, využít ho můžete na nenadálý výpadek příjmů, na zaplacení doplatku za energie nebo na bydlení, kdy hypotéka a úvěr ze stavebka už nestačí.

Velkou výhodou půjčky je, že ji stačí jednou sjednat, poté už se při opakovaném čerpání nemusíte zdržovat žádným administrativním kolečkem. Díky tomu navíc víte, kolik za půjčku vždy zaplatíte, a znáte úrokovou sazbu a veškeré poplatky. Jelikož se jedná o neúčelový úvěr, nemusíte zdlouhavě ani vysvětlovat, proč si chcete půjčit. Úvěr máte ihned k dispozici

Vyplatí se i vám revolvingový úvěr sjednat?

Jestliže uvažujete o alternativě finanční rezervy, pak máte nejspíš revolvingovou půjčku na seznamu možností. Před jejím sjednáním si však zodpovězte pár základních otázek a ujistěte se, že právě tento typ úvěru bude pro vás ten pravý.

  1. Plánujete ho využívat pouze v nejnutnějších případech?
  2. Bude vám půjčka nahrazovat chybějící finanční rezervu?
  3. Nechcete se při každém zadlužování zdržovat zdlouhavým schvalovacím procesem?
  4. Účel půjčky nechcete nikomu vyzrazovat?
  5. Chcete mít o půjčce jasno? Vědět, kolik zaplatíte a jaké vás čekají sankce a poplatky?
  6. Rádi byste si čerpání půjčky přizpůsobili vašim potřebám?
  7. Chcete půjčku, kterou můžete čerpat kdykoliv, odkudkoliv a v jakékoliv výši?

Pokud jste odpověděli alespoň čtyřikrát „ANO,“ pak je pro vás revolvingový úvěr vhodným řešením. Jestliže ale ve vašich odpovědích převládalo „NE,“ je dobré se poohlédnout po jiných možnostech.

Co dělat, když revolvingový úvěr není ten pravý?

Vsadit můžete třeba na už zmiňovaný kontokorent, který je levnější půjčkou. Nevýhodou ale je, že je spjat s dalším bankovním produktem. Bez sjednání běžného účtu ho tak nezískáte. I kontokorent je možné čerpat do předem stanoveného úvěrového limitu.

Vhod může přijít také kreditní karta, u ní je ale zapotřebí pamatovat na splacení v takzvaném bezúročném období, v opačném případě se kreditka velmi prodraží.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.