« Zpět

Rekonstrukce po Česku:? Kuchyň za 120 tisíc

| 26. června 2014 - 9:14 | Zprávy | Bankovní úvěry

Češi si své bydlení s oblibou vylepšují. A nijak nezáleží na tom, jestli bydlí v bytě, domě nebo každý víkend odjíždějí na chatu. Podle průzkumu celá jedna třetina z nich rekonstruovala své bydlení během posledních tří let a dalších 16 % to má v plánu do dalších tří let. To znamená, že polovina lidí má za sebou nebo těsně před sebou velkou investici do bydlení. Nejde o malé rekonstrukce – každý druhý za ni zaplatí více jak 120 tisíc korun. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu, který si nechal zpracovat Home Credit a.s. u výzkumné agentury STEM/MARK.

Češi se investic do bydlení rozhodně nebojí. Přestože zájem o nové byty v posledních letech spíše klesá (například ještě v roce 2009 se v Česku postavilo více jak 38 tisíc nových bytů, v roce 2013 to už bylo jen 25 tisíc bytů), o to víc se u nás investuje do rekonstrukcí stávajících příbytků, což dokládají i následující čísla:  Na otázku, zda respondenti v posledních třech letech prováděli rekonstrukci, odpovědělo v posledním průzkumu Home Creditu kladně 33 % dotázaných, totiž kladně a dalších 16 % to má v plánu v následujících třech letech. Nejde ale jen o drobné rekonstrukce. Celkově vévodí rekonstrukcím kuchyně. Tu rekonstruovalo 60 % dotázaných, kteří žijí v bytě, a jen o procentní bod méně těch, kteří bydlí v domech. „Kuchyně a jejich rekonstrukce jsou trendem. Navazuje to na společenský trend, kdy vaření není jen povinností, ale i zábavou, při které se mohou sejít přátelé a kamarádi. A nová moderní kuchyně k tomu patří,“ hodnotí trendy v oblasti rekonstrukcí Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.
 
Těsně na druhém místě se v rekonstrukcích drží koupelny. Ty jsou často rekonstruovány v bytech, a tak se dnes už spíše výjimečně setkáme s pověstným umakartovým jádrem. Na třetím místě je to pak dětský pokoj nebo ložnice. Protože jsou ale Češi stále národ chatařů a chalupářů, opravují i chaty, kde je častým cílem jejich rekonstrukcí výměna oken. „Výměna oken může být sice finančně náročná, ale má velmi dobrou návratnost. Díky ní totiž majitel nemovitosti může výrazně ušetřit na vytápění. Taková investice, ať už je financovaná z úspor nebo ze spotřebitelského úvěru, se vyplatí,“ hodnotí oblasti rekonstrukcí Kozub
 
Za rekonstrukci typicky 120 tisíc, ale i půl milionu
Ceny rekonstrukcí se výrazně liší případ od případu. Každý druhý Čech utratí za rekonstrukci aspoň 120 tisíc korun. Rekonstrukce lidé nejčastěji financovali z vlastních úspor, na druhém místě se umístilo financování formou půjčky. Pro drobnější rekonstrukce jsou pak nejvhodnější neúčelové půjčky, které nejsou vázané na použití peněz. Lidé tak nemusí řešit dokládání účtů nebo faktur. „To odpovídá i našim interním průzkumům, kdy klienti u hotovostních úvěrů uvádí, že peníze jsou určené na úpravy domácnosti,“ doplňuje statistiky Kozub.
 
A jak jsou na tom Češi s odhadem celkových nákladů rekonstrukce? Více než polovina, přesně 56 %, uvedlo, že cena odpovídala tomu, jak ji očekávali. Ale jen čtyři procenta z dotázaných bylo pozitivně překvapeno nižší částkou. Zbylých 40 % pak uvedlo, že cena rekonstrukce byla vyšší nebo dokonce výrazně vyšší. „Proto by lidé rozhodně neměli podceňovat plánování. Přesný rozpočet je základ, ale i přes ten je potřeba počítat s jistou rezervou na dodatečné práce nebo materiál,“ uzavírá Kozub.
 
Pět rad při rekonstrukci:
  • Předem si ujasněte, jak velkou rekonstrukci provádět.
  • Nechte si zpracovat cenovou a časovou nabídku od několika firem
  • Rozhodněte se o financování – zda z vlastních úspor nebo formou spotřebitelského úvěru
  • Při financování úvěrem se vyplatí neúčelový hotovostní úvěr, kde nemusíte dokládat účty ani faktury
  • Vždy počítejte s rezervou na dodatečné práce nebo materiál
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.