« Zpět

Půjčky od nebankovních společností mají nižší úrok, ne vždy se však firmy chovají seriózně

| 29. srpna 2012 - 9:00 | Zprávy | Bankovní úvěry

Neochota uvádět RPSN na webových stránkách společností poskytující půjčky, vyhýbavé odpovědi i zavěšení telefonu při dotazování o úročení půjčky – to vše zažili zaměstnanci Evropského sdružení na ochranu spotřebitelů UMBRELLA, kteří prováděli spotřebitelský průzkum u deseti největších nebankovních společností poskytující zajištěné úvěry.

Sdružení UMBRELLA, které se zabývá finančním a právním poradenstvím osobám ve finančních potížích, právě dokončilo rozsáhlý průzkum největších nebankovních společností poskytujících zajištěné úvěry. Právě ty jsou totiž pro dlužníka kvůli zástavě nemovitosti v případě nesplácení nejrizikovější. V průzkumu byly zahrnuty společnosti 1. faktorská, ACEMA Credit Czech, CAPITAL-STAR, CREDIT ALLIANCE, Credoma, EKVITA EURO, PROFI CREDIT Czech, TGI Money, VITA CREDIT a SMART HYPO.
Průzkum probíhal od května do srpna tohoto roku a na základě 13 kritérií byly porovnány tři kategorie úvěrů výše uvedených společností.

Většina společností neuvádí na svých stránkách RPSN.
Od 1. ledna 2011 nabyl účinnosti zákon  č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru, který určuje, jak mají úvěrové společnosti informovat klienty v průběhu celého obchodního procesu, proto prvním logickým krokem našeho operátora bylo porovnat RPSN zmíněných společností, což se ukázalo být nemožným úkolem. „Webovou prezentaci poskytovatele půjčky jsme považovali za základní nástroj komunikace mezi poskytovatelem půjčky a klientem, proto nás překvapilo, že povinnou RPSN, uvádějící konečnou cenu půjčky včetně všech dalších poplatků, uváděla pouze společnost ACEMA Credit – většina ostatních poskytovatelů půjček se však spokojila pouze s prostým úrokem, PROFI CREDIT však šel ještě dál a konečnou úrokovou sazbu ani výši úroku neuvádí vůbec“ říká předseda sdružení UMBRELLA Jan Mikulecký.

Telefonický hovor: Moc se ptáte, na shledanou.
Následný telefonický hovor, kterým se operátor UMBRELLA v přestrojení za potencionálního zákazníka pokoušel ověřit, zda informace poskytnuté na stránkách odpovídají skutečnosti, potvrdil úvodní smíšené pocity: „RPSN a úrokovou sazbu byly v telefonu ochotné sdělit pouze společnosti VITACREDIT (SMARTHYPO), ACEMA Credit a CREDIT ALLIANCE. Zástupce CREDIT ALIANCE na další podrobné dotazy zareagoval zavěšením infolinky, CAPITAL – STAR a PROFI CREDIT odmítly v telefonu sdělit jakékoliv informace.“ Z celkového hodnocení nakonec vyšla nejlépe společnost ACEMA Credit, která jako jediná poskytuje k nahlédnutí na svých webových stránkách úplnou smluvní dokumentaci včetně obchodních podmínek, kde lze všechny parametry smlouvy nalézt.
Osobní jednání? Načekáte se i hodinu.
Manažeři, kteří měli za pracovníky UMBRELLA osobně  přijet a poskytnout jim buď  podrobné informace k úvěru (případ PROFI CREDIT), nebo provést fotodokumentaci a případně odhad nemovitosti (případ SMART HYPO) se ukázali být značně problémoví.

Nejen že se úvěrový manažer společnosti PROFI CREDIT s poradcem UMBRELLA vůbec telefonicky nespojil, ale neučinil tak ani po dvojí stížnosti jeho nadřízenému. Proto si nakonec poradce UMBRELLA sjednal osobní schůzku s jeho nadřízeným pracovníkem přímo na pobočce.

V případě společnosti SMART HYPO úvěrový manažer pohotově reagoval na dotazy a vše pečlivě vysvětlil, ale na osobní schůzku přijel s hodinovým zpožděním. Velmi kladně byly z pohledu osobního jednání hodnoceny společnosti ACEMA Credit, SMARTHYPO a EKVITA EURO. Úvěroví poradci byli skutečně  ochotní a pozorně  se věnovali dotazům ze strany pracovníka UMBERLLA.
V případě  osobní schůzky se podařilo úvěrovou smlouvu získat od společnosti SMART HYPO(společnost ACEMA Credit Czech má jednoduchou verzi smlouvy na webových stránkách a z CAPITAL – STAR poslali úvěrovou smlouvu e‐mailem). U ostatních společností se bohužel nepodařilo úvěrové smlouvy získat, a to i přesto, že byly dodány všechny nutné údaje a dokumenty.

Tyto společnosti odhalily smlouvu se všemi údaji až ve chvíli, kdy měla být podepsána, aby nabyla platnosti, a prodiskutování jejího obsahu s právním zástupcem nebylo klientovi umožněno.

Verdikt
V hodnocení sdružení pro ochranu spotřebitelů UMBRELLA se na prvním místě umístila společnosti ACEMA Credit, která přesvědčila zejména nejnižší RPSN (u standardního úvěru mezi 11 a 12 % a úrokem 7,99%, který je nižší než u některých bank), možností si prostudovat smluvní dokumentaci předem a bezplatným zrušením půjčky do 15 dnů v případě, že klient objeví výhodnější úvěr. Naopak na posledním místě se umístila společnost PROFI Credit. Ta nás především odradila výší úroků, která se u úvěru 300 000 KČ na 48 měsíců vyšplhala až na neuvěřitelných 71 % a celkovým netransparentním přístupem ke klientovi. 

Hodnocení výhodnosti jednotlivých úvěrů je a bude do značné míry subjektivní, protože závisí na aktuální nabídce i kvalitě doplňkových služeb, které klient požaduje, nicméně právě míra otevřenosti a ochoty informovat zákazníka je známkou serióznosti nebankovní společnosti při následném poskytnutí úvěru.
„Doporučujeme žadatelům o úvěr, aby využívali služeb společností, které se nebojí poskytnout Vám veškeré informace o svých produktech – už toto do značné míry poukazuje na přístup, který k Vám budou zaujímat i po uzavření úvěrové smlouvy“. Říká Jan Mikulecký – předseda sdružení UMBRELLA.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Vážení přátelé! Obracím se na vás s prosbou o zkontrolování mé úvěrové smlouvy u GE Money auto. Tuto smlouvu na úvěr ve výši 54 529 Kč jsem uzavřel dne 3.10.2011. RPSN činí 27,70%. Chtěl bych vědět zda je RPSN vypočítáno správně. Smlouva je uzavřena na 48 měsíců s měsíční splátkou úvěru ve výši 1798,20 Kč a povinné ručení 256,80 Kč. Měsíčně tak splácím 2055 Kč. Prosím o radu kde se mám v případě nesrovnalosti obrátit. Děkuji. Robert Štecher

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Server zlatakoruna.info funguje jako informační web (články) a srovnávač produktů. Váš dotaz je tedy potřeba zaslat přímo do společnosti GE Money auto, či kontaktovat finančního poradce. V sekci článků, kam jste dotaz zaslal, diskutují pouze čtenáři. Děkujeme za pochopení. Vaše Zlatá koruna

Jet money(SMART MONEY) je hnusna lichva a zloději.Před třemi lety jsi od me přitelkyně mamka půjčila půjčku a ma přitelkyně ji ručila a vše bylo splacene i s opožděnými splatky.Vše bylo splacené a dokonce jim ještě chtěli nabídnout půjčku.Odstěhovali jse a mezi tím jeji mamce nabídli další půjčku ale už neměla zajem.Problém byl a je v tom,že po třech letech chodili dopisy,jelikož už na uvedené adrese nebydleli a nic od společnosti neočekávali,protože to brali od nich za věc uzavřenou,když to vše bylo splacené.Za to ji nařídili Exekuci,ale jelikož její mamka je nyní na úřadu práce,tak ji nemohli nic vzít z účtu,tak se zaměřili na její dceru a zablokovali ji účet s velkou částkou a k tomu ji pozastavili i výplaty.Ted nema na najem a diky nim jsi nemuže ani od nikoho půjčit k tomu všemu jse u Olomouckeho soudu vše protahuje no nebot je vše dobře podplacene.Ruce od nich pryč.