« Zpět

Půjčky na dárky? Hlavně si spočítejte, zda máte na splácení

| 6. prosince 2011 - 13:15 | Zprávy | Bankovní úvěry

Potřebujete peníze? Jestliže jste opravdu odhodláni si půjčit, nekývněte hned na první nabídku. Rozdíl ve splacené částce může tvořit desetitisíce. Půjčit si peníze je naprosto snadné. Zvláště před koncem roku hlásí půjčovací společnosti o své úvěrové produkty opravdu zvýšený zájem. 

Potřebujete peníze? Jestliže jste opravdu odhodláni si půjčit, nekývněte hned na první nabídku. Rozdíl ve splacené částce může tvořit desetitisíce. Půjčit si peníze je naprosto snadné. Zvláště před koncem roku hlásí půjčovací společnosti o své úvěrové produkty opravdu zvýšený zájem. Třeba GE Money Bank uvedla, že počet nových žádostí o spotřebitelské půjčky stoupl v průběhu posledních týdnů o 20 procent. A komu nepůjčí banka, ten téměř jistě uspěje u jiné společnosti. Spousta jich slibuje, že půjčí dokonce i maminkám na rodičovské dovolené či důchodcům.
Aby pro vás byl úvěr bezpečný a nepadli jste kvůli němu do finančních problémů, přinášíme několik pravidel, jak si správně půjčit.
Počítejte předem

Zkušenost z dluhových poraden říká, že nejčastější chybou je, že si lidé nespočítají, zda mají na splátky. I když máte pocit, že ty dva tisíce měsíčně přece nemohou být problém, raději si sedněte a skutečně sepište své příjmy a nutné výdaje. Jde o to, aby vám zbyla rozumná částka na jídlo nebo abyste dokázali přijmout fakt, že nejluxusnějším nedělním obědem pro vás v následujících měsících bude buřtguláš.
I když si už půjčíte, máte ještě šanci udělat krok zpátky. U spotřebitelského úvěru můžete do 14 dnů od sjednání bezplatně odstoupit od smlouvy. Ale musíte samozřejmě všechny peníze vrátit.
Neberte první půjčku, která se vám nabídne

Když vstoupíte do půjčovací společnosti, ať už osobně, či elektronicky přes internet, první, co na vás vypadne, je podrobný dotazník. Kromě kontaktů na sebe, údajů o rodině a příjmech a výdajích v něm budete vyplňovat třeba i IČO zaměstnavatele. Když to uděláte, nabudete dojmu, že teď už není cesty zpět. Ale je. Hlaste předem všem, se kterými budete jednat, že chcete orientační výpočet a vůbec ještě nejste rozhodnuti vzít si půjčku právě u této společnosti. Pak nemusíte mít pocit, že jste nějakého obchodníka zklamali. Dokud nepodepíšete smlouvu, nic neplatíte. Podívejte se do tabulky na této straně – půjčku 40 000 korun můžete za pět let splácení přeplatit o 18, ale také o 65 tisíc korun. To už se vyplatí nepodepsat první nabídku.
Ptejte se na podmínky lákavých akcí

Když vám firma vysvětluje, jaké má pro vás zajímavé akce, ptejte se hned na podmínky, které jsou s tím spojené. Tak se třeba dozvíte, že Home Credit vám při dobré platební morálce opravdu vrátí zaplacené úroky zpět, ale pošle vám je na kreditní kartu, což je vlastně jen jiná forma zadlužení. Málokdo totiž dokáže utratit jen ty vrácené úroky a ani korunu navíc.
Pozor na to, co vypadá dobře v porovnání s ostatními
Pokud je u modelového příkladu půjčky 40 000 korun na 60 splátek běžná splátka přes tisícikorunu a Provident Financial ji nabízí za 879 korun, ptejte se proč.
Provident má splátky týdenní, a tak váš rodinný rozpočet zatíží mnohem víc než ostatní, i když to tak na první pohled nevypadá.

Obchodní podmínky chtějte do ruky nebo e-mailem
Pokud firma na klienty mává letáčky či přesvědčuje pěknými webovými stránkami, na kterých jsou uvedeny základní informace v přehledné podobě, je to dobře.
Na druhé straně však musí být možnost seznámit se dopodrobna s obchodními podmínkami půjčky. Většinou to bývá spousta malých písmen na nejméně pěti stranách A4.
V nich se skrývají případné záludnosti, a proto stojí za to si je pročíst.
Pokud nejsou na webu ke stažení či vám je společnost nechce dát předem k prostudování, jděte raději jinam, kde budou otevřenější.

***

Kde si lidé půjčují a pak mají problém
Nebankovní půjčky v prvním pololetí 2011 celkem za 16,64 miliardy korun, z toho:
revolvingové úvěry 35,3 %
splátkový prodej 32,4 %
osobní půjčky 32,3 %
Zdroj: ČLFA
Počty dlužníků v jednotlivých krajích:
Moravskoslezský 18,74 %
Ústecký 10,95 %
Jihomoravský 10,21 %
Středočeský 9,87 %
Hlavní město Praha 9,62 %
Jihočeský 5,55 %
Liberecký 4,98 %
Plzeňský 4,83 %
Královéhradecký 4,79 %
Olomoucký 4,26 %
Karlovarský 4,19 %
Pardubický 4,16 %
Vysočina 4,08 %
Zlínský 3,77 %
Mezi okresy s největším
počtem dlužníků patří:
Ostrava-město 10,02 %
Praha 9,1 %
Brno-město 3,19 %
Karviná 3,19 %
Chomutov 2 %
Okresy s nejnižším počtem dlužníků:
Rakovník 0,45 %
Pelhřimov 0,43 %
Plzeň-jih 0,43 %
Rokycany 0,39 %
Jeseník 0,30 %
Okres Jeseník je určitou výjimkou. Ze statistik vychází pozitivně, realita je však patrně jiná. Obyvatelé okresu Jeseník často nedosáhnou na půjčkyod standardních poskytovatelů, využívají méně seriózních možností získání půjčky, jako jsou různí podomní poskytovatelé, půjčky po telefonu, lichváři. Rozsah takto nesplácených úvěrů průzkum neposkytuje.
Zdroj: MBA Finance, říjen 2011
Insolvenční návrhy, fyzické osoby:
2008 1 687
2009 3 824
2010 9 066
2011* 14 077
Poznámka: * do listopadu 2011
V říjnu požádalo o oddlužení celkem 1 554 osob. Oddlužení bylo povoleno v 918 případech. Oddlužení formou z peněžení majetku využilo 14 dlužníků.
V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.
Zdroj: Creditreform

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Musím říct že jsem službu rychlá půjčka na dárky využil už mnohokrát a vždy mi pomohla vyřešit problém když jsem neměl peníze před výplatou. Pokud zvolíte vhodně poskytovatele půjčky může být služba velmi prospěšná.