« Zpět

Průzkum: Zahraniční dovolenou si letos užije každý třetí Čech

| 2. srpna 2012 - 12:07 | Zprávy | Bankovní úvěry

Na dovolenou do zahraničí letos vyrazí zhruba třetina Čechů. Přibližně stejné procento lidí se rozhodlo pro hotel, penzion či kemp v domovské krajině. Třetina lidí do rekreace neinvestuje, dovolenou stráví doma, na chatě či u příbuzných.

    
Údaje vyplývají z průzkumu mezi klienty společnosti Cetelem. Do zahraničí přitom každoročně vyrazí necelých 13 procent respondentů, třetina střídá zahraniční dovolenou s dovolenou v Česku a téměř polovina si rekreaci pravidelně každý rok nedopřává. Většina lidí v dotazníku uvedla, že nevyužije služeb cestovních kanceláří a agentur, což do jisté míry souvisí s rozhodnutím značné skupiny lidí strávit dovolenou v České republice.
Z průzkumu také vyplývá, že více než polovina klientů Cetelemu doposud nefinancovala dovolenou úvěrem. Naopak pravidelně úvěrem financuje dovolenou jen necelé procento respondentů. Letos si na dovolenou našetřilo více než 85 % oslovených.
„V rámci dlouhodobé strategie zodpovědného úvěrování se snažíme klienty upozorňovat, aby pečlivě zvažovali účel své půjčky a z něj vyplývající užitek,“ říká Radoslaw Kuczynski, ředitel Obchodní divize společnosti Cetelem ČR, a.s.
Co se týče výše investovaných financí do dovolené, zhruba třetina respondentů uvedla, že hodlá za dovolenou utratit maximálně 5 tisíc Kč za dospělou osobu. V porovnání s loňským rokem přesto plánuje většina oslovených lidí investovat do dovolené více než loni, kdy bylo 5 tisíc Kč stropem pro téměř polovinu z nich. Oproti loňskému roku se také zdvojnásobil počet lidí, kteří se rozhodli za dovolenou utratit 15 až 20 tisíc korun za dospělou osobu.
Součástí průzkumu byla také otázka, jak příchod potomka do rodiny změnil zvyky ohledně dovolené. Třetina lidí majících děti uvedla, že na dovolenou jezdí méně často a za dospělou osobu utratí méně, než kdyby děti neměli. Téměř 29 % respondentů naopak uvedlo, že se jejich návyky týkající se rekreace s příchodem dětí do rodiny nijak nezměnily. Čtvrtina oslovených klientů utrácí za dovolenou méně a zhruba 13 % nejezdí na dovolenou tak často, jako dříve.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.