« Zpět

Průměrně stojí Vánoce 8000 Kč, na dárky si půjčovat nechceme

| 9. prosince 2013 - 14:08 | Zprávy | Bankovní úvěry

Většina obyvatel Česka neplánuje utratit za vánoční dárky více než 5000 Kč, uvádí průzkum agentury Stem/Mark. Téměř 22 % lidí pak svůj rozpočet na dárky plánuje zvýšit až na 10 000 Kč. S půjčkou přitom počítá jen 5 % lidí – realita je ale těsně před Štědrým dnem jiná.

Investice do dárků průměrného Čecha se bude pohybovat na lehce nižší cenové hladině než v roce 2012. Za dárky vydáme v průměru 5000 Kč, jídlo, za stromek a vánoční výzdobu neplánuje 80 % z nás vydat více než 3000 Kč. Vánoce tedy průměrného dospělého člena domácnosti vyjdou asi na 8000 Kč.
Plány ale ne každý dodržuje. Výdaje se mohou, stejně jako minulý rok, až o několik tisíc zvýšit, jako se to loni stalo každému pátému Čechovi. Méně peněz, než bylo v plánu, utratilo pouze 7 % lidí. Zatímco 5 % obyvatel Česka plánuje Vánoce na dluh už od začátku, skutečně si pak předvánoční půjčku vezme až 10 % lidí.
 
Za co utrácíme nejvíce?
Podle průzkumů nedokážeme dražší vánoční dárky upřít hlavně dětem. Dárky pro naše potomky tvoří 30 až 70 % celkových vánočních nákladů. Většina rodičů přitom plánuje nadšená přání svých dětí splnit. Jen 7 % lidí nekoupí dětem to, o co si Ježíškovi napsaly.
 
„Hlavním důvodem, proč některé děti nedostanou to, co si přejí, je zejména nedostatek peněz v rodinném rozpočtu a zároveň stále náročnější přání dětí,“ komentuje domácí rozpočet průměrné české rodiny marketingový ředitel Cetelem Tomáš Siegler. Více než 10 000 Kč plánuje utratit za vánoční dárky pouhých 6 % obyvatel. 
Mnoho obyvatel Česka tak sahá před Vánocemi po úvěru, před kterými ovšem odborníci varují. S posouzením schopnosti splácet a s výběrem bezpečného úvěru pomůže finanční poradce, případně webové stránky s kalkulačkami a rádci.
 
Děti chtějí hlavně elektroniku
Děti si pod stromečkem podle průzkumu Stem/Mark přejí najít hlavně tablet nebo čtečku, v kurzu jsou stále také mobilní telefony. I když u předškoláků stále vítězí hračky a stavebnice, stále více dětí v tomto věku touží i po noteboocích, tablet nebo podobnou elektroniku si přeje až 9 % dětí v tomto věku. Ve věku 6 až 10 pak stoupá dětská poptávka po elektronice až na 22 %.
 
Dospělí naopak nejčastěji vídají pod stromečkem kosmetiku, oblečení, knihy a parfémy. Často darujeme i elektroniku, vybavení domácnosti nebo šperky. „Zajímavé je, že ženy častěji přesně vědí, co by rády pod stromečkem našly. Zatímco v případě mužů nemá konkrétní přání 41 % dotázaných, u žen je to jen 26 %,“ prozrazuje Tomáš Siegler.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.