« Zpět

Při výběru půjčky porovnávejte bankovní i nebankovní nabídky a vyberte tu nejlepší

| 9. března 2017 - 16:39 | Zprávy | Úvěry

K výběru půjčky je nutné přistupovat jako k výběru jakéhokoliv jiného produktu. Rozhodně se tak nespoléhejte jen na reklamu a předsudky. Zapotřebí je mnohem více. Jak vybrat tu nejlepší půjčku? A můžou se nebankovní úvěry rovnat těm bankovním? Odpovědi najdete v dnešním článku.

Před výběrem si ujasněte, co od půjčky chcete

Výběr a sjednávání úvěru představuje stejný proces jako při výběru a koupi například nového telefonu nebo ojetého automobilu. Taktéž je zapotřebí vědět:

  • co od produktu/služby očekáváte a
  • kolik peněz můžete za produkt/službu zaplatit.

Poté je nutné podívat se na nabídku konkurence a vybrat pro vás tu nejvýhodnější. Avšak právě tato část je tou nejdůležitější. Probrat se přehršle nabídkami není nic jednouchého. Vhod přijdou recenze známých, diskusní fóra a reference klientů, a to ať už hledáte bankovní či nebankovní půjčky, hypotéku, mikropůjčku nebo spotřebitelský úvěr.

Velkou roli při rozhodování hraje také reklama a naše předsudky, které je vhodné pro tentokrát hodit stranou. Máte-li zafixováno, že nebankovní společnosti jsou synonymem pro lichváře a nekvalitní poskytovatele půjček, pak na jakékoliv domněnky zapomeňte. Při srovnání půjček dejte šanci i těm nebankovním finančním institucím. Sami uvidíte, že vás mohou mile překvapit.

Porovnávat konkurenční nabídky můžete třemi způsoby

V porovnání nabídek nehledejte žádnou vědu. Vždy je nutné vědět, co a jak máte porovnávat. Zajímejte se o:

  • úrokovou sazbu,
  • roční procentní sazbu nákladů,
  • výši půjčky,
  • výši měsíční splátky,
  • dobu splatnosti.

Ke srovnávání podmínek nabídek můžete přistoupit třemi různými způsoby. Prvním je, že informace o úvěru budete shánět osobně na pobočkách poskytovatelů. Tento proces je časově velmi náročný a bydlíte-li na malém městě, pak se ani nemusí k vám ta nejvýhodnější půjčka dostat.

Druhou možností je, že využijete k hledání údajů oficiální webové stránky finančních institucí. V tomto případě je možné, že se některých informací ani nedohledáte. Ne každá finanční instituce nabízí zákazníkům ucelenou prezentaci jejich produktů a služeb.

Třetí tou nejefektivnější možností je využít nezávislých online kalkulaček, které vám porovnají nejen bankovní úvěry, ale i p2p půjčky a zmiňované nebankovní půjčky. Díky internetovému srovnání získáte dokonalý přehled o půjčkách dostupných na českém finančním trhu. Navíc bude-li pro vás některá z nabídek opravdu tou nejlepší, můžete ihned zažádat o její sjednání online. Avšak pozor ta nejvýhodnější půjčka rozhodně nemusí být na předních příčkách. I internetové porovnávače vyžadují vaší iniciativu a obezřetnost.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.