« Zpět

Pojištění úvěrů, poskytnutých fyzickým osobám

| 6. ledna 2014 - 11:23 | Zprávy | Bankovní úvěry

Problematika bankovních úvěrů občanům je velmi často popisována a diskutována i na tomto serveru. Ovšem problematika pojištění těchto úvěrů je tak trochu „Popelkou“, což se v následujícím článku pokusím napravit.

Jedná se o pojištění schopnosti klienta – fyzické osoby (tedy občana) splácet poskytnutý bankovní úvěr. Nejčastěji se lze setkat s pojištěním schopnosti splácet hypoteční úvěry nebo vyšší úvěry ze stavebního spoření. V některých případech je možné pojistit také schopnost splácet spotřebitelské úvěry.
 
Jedná se o (povinně)-volitelnou doplňkovou službu, která pokrývá poměrně široký rozsah pojistných rizik.  Může se jednat např. o
  • pojištění pro případ ztráty zaměstnání (soukromé zdravotní pojištění, pojištění denní dávky v průběhu pracovní neschopnosti, kdy si klient může sám vybrat výši vyplácených náhrad při pojištění nemocenských dávek),
  • pojištění majetku (bytů v osobním vlastnictví a pojištění i rozestavěných rodinných domů), které jsou předmětem hypotečního úvěru,
  • pojištění majetku, který obchodní banka akceptovala jako záruku za splacení „podnikatelského“ bankovního úvěru nebo
  • životní pojištění – pojištění nesplacené části hypotečního úvěru s vinkulací ve prospěch té obchodní banky, která konkrétní úvěr poskytla.
Pojištění schopnosti splácet přijatý bankovní úvěr dává klientovi po celou dobu splácení bankovního úvěru jistotu, že v případě nenadálého výpadku jeho příjmu v souvislosti se ztrátou zaměstnání, nemocí, úrazem, trvalou invaliditou nebo úmrtím převezme pojišťovna za něj splácení tohoto úvěru. Pojištění schopnosti splácet přijatý úvěr může zahrnovat i pojištění partnera, resp. partnerky pojištěného klienta. U pojištění bankovního úvěru obvykle klesá pojistná částka, a to buď lineárně nebo kopíruje nesplacenou jistinu nebo kopíruje nesplacenou část úvěru včetně úroků
 
Placení pojistného nabývá obvykle jednu z následujících variant:
  • je rovnoměrné po celou dobu trvání pojištěného úvěru,
  • je regresivní v závislosti na klesající nesplacené částce poskytnutého úvěru nebo
  • je zohledňována nejenom výše poskytnutého úvěru, ale rovněž i věk pojištěného klienta – při stanovování jeho výše se obvykle vychází z pravidla „čím vyšší věk klienta, tím vyšší riziko a tudíž rovněž  vyšší pojistné“.
Pracovníci obchodní banky obvykle „doporučují“ uzavřít toto pojištění u svojí „majetkově propojené“ (nejčastěji dceřiné)  pojišťovny nebo u pojišťovny, se kterou má „jejich obchodní banka“ uzavřenu „smlouvu o spolupráci“. Pojištění schopnosti splácet poskytnutý úvěru je možné uzavřít jak při sjednání úvěru, tak také kdykoliv později, a to přímo v pobočce obchodní banky nebo pojišťovny. Je ovšem nutno počítat s tím, že toto pojištění často nelze sjednat samostatně. Většina obchodních bank jej totiž nabízí jako součást širšího „balíčku“, který může zahrnovat např. pojištění proti invaliditě, proti pracovní neschopnosti nebo pojištění pro případ smrti. Cena pojištění poskytnutého úvěru se většinou pohybuje v řádech procent z měsíční splátky tohoto úvěru, pojištění může být ovšem také zahrnuto přímo do měsíční splátky tohoto úvěru. Pokud je klient pojištěn a přijde o zaměstnání, automaticky to neznamená, že bude pojišťovna poskytnutý bankovní úvěr za klienta splácet. Jednou ze základních podmínek pojistného plnění totiž je, že klientovi musí být dána výpověď např. z organizačních důvodů – jinak řečeno, pokud dá sám klient výpověď z pracovního poměru nebo pokud ukončí svůj pracovní poměr dohodou, pravděpodobně mu nebude pojišťovnou poskytnuto žádné pojistné plnění. Aby mohl klient dostat od pojišťovny pojistné plnění, nesmí mu být dána výpověď  pracovního poměru také pro porušení pracovní kázně. Poskytnutí pojistného plnění samozřejmě i v těchto případech závisí na konkrétních pojistných podmínkách příslušné pojišťovny.
 
„Smlouvu o pojištění schopnosti splácet poskytnutý úvěr“ také pravděpodobně pojišťovna s klientem neuzavře, pokud klient uzavřel pracovní smlouvu na dobu určitou, je ve zkušební době nebo je ve výpovědní lhůtě. Pojištění, které kryje riziko ztráty zaměstnání, samozřejmě nemohou uzavřít ani živnostníci nebo jiné samostatně výdělečné osoby (neboli OSVČ), protože ti zaměstnání ztratit nemohou (což vyplývá z jejich „věcné podstaty“). S vyplácením pojistky je nutno často počkat až na uplynutí tzv. karenční lhůty, která se počítá od prvního dne nezaměstnanosti a trvá 60 kalendářních dnů. Období, po které je pojištění vypláceno, se v řadě případů pohybuje od 6 do 12 měsíců.
 
Jako podklad pro výplatu pojistné částky je nutné ve většině případů předložit 
  • formulář o příslušné pojistné události,
  • kopii pracovní smlouvy, 
  • kopii výpovědi z pracovního poměru
  • kopie příslušných dokladů, vystavených úřadem práce.
Konkrétní „pojistné podmínky“ bývají uváděny v příslušných „Všeobecných obchodních podmínkách“ příslušné obchodní banky, resp. ve „Všeobecných pojistných podmínkách“ konkrétní pojišťovny.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Jsem starobní důchodce. Mám ůvěr který splácím jak ho pojistit . Děkuji. Mach.