« Zpět

Nízký úvěr přeplatíte jen o pár tisíc

| 22. listopadu 2011 - 12:09 | Zprávy | Bankovní úvěry

Chystáte se koupit byt či zrekonstruovat dům a nemáte dost peněz? Nemusíte hned do banky pro hypotéku, půjčí vám ve stavební spořitelně. A to i když jste u ní dosud nenašetřili ani korunu.


Půjčit si u stavební spořitelny není nic těžkého – smlouvu založíte během 10 minut a hned můžete žádat o peníze formou takzvaného překlenovacího úvěru (podmínky v boxu).
Je to lepší než si brát hypotéku? Jednoznačná odpověď neexistuje. Vždy je třeba počítat podle aktuální situace – úroky i poplatky se mění. Obecně však platí, že na malé úvěry, třeba na rekonstrukci koupelny či kuchyně, je stavební spoření z hlediska poplatků výhodnější.
Roli hraje čas i výše splátky

Nízký úvěr díky státní podpoře přeplatíte jen o pár tisíc korun. Požádali jsme stavební spořitelny, aby spočítaly modelový příklad klienta, který si chce půjčit 300 000 korun, ale nespěchá a počká si na řádný úvěr.
Ačkoli spořil víc, než mu přikazují obchodní podmínky – ukládal 2 000 korun měsíčně místo klasických 1 500 korun – na úvěr dosáhl nejdříve po 58 měsících (4 roky, 10 měsíců), a to u Lišky a Modré pyramidy. Nejdéle, 74 měsíců (6 let, 2 měsíce), by čekal u Wüstenrot, tam by však ve výsledku měl úvěr nejlevnější – přeplatil by jen o 10 000 korun. Odměnou by mu bylo i to, že jeho měsíční splátka úvěru by se vešla do dvou tisíc korun – tedy neplatil by víc než ve fázi spoření.
Výši úroku volíte už při uzavírání smlouvy

Jestli se pro stavební spoření právě rozhodujete, pečlivě si vyberte tarif. Kromě Buřinky jich všechny spořitelny nabízejí několik.
Výše úroku z uložených peněz a výše úroku z budoucího úvěru na sobě závisejí. Připomíná to lékárnické váhy – když je na jedné straně zatížíte, druhá strana se zdvihne. Jestli chcete hodně naspořit a vyberete si třeba u Wüstenrot tříprocentní úrok, musíte počítat s tím, že budete-li v budoucnu žádat o úvěr, bude jeho sazba 5,7 procenta. Pokud už předem s půjčkou počítáte, je lepší vybrat si zhodnocení jen jedno procento, ale mít pak úrok z úvěru pouze 3,7 procenta.
Až 800 tisíc korun bez zajištění

Až budete o úvěr žádat, důležité pro vás bude zajištění. Do určité částky vám půjčí, i když nebudete mít žádného ručitele, a nemusíte ani dávat nemovitost do zástavy. V tomto ohledu je nejpříznivější Buřinka – stanovila limit 800 tisíc korun. Teprve když si chcete půjčit víc, musíte shánět ručitele.
Nejpřísnější je naopak Wüstenrot – přátele či příbuzné musíte žádat o ručitelskou službu už při úvěru nad 200 tisíc. To platí u toho řádného. U úvěrů překlenovacích bývají spořitelny přísnější – zvláště u klientů, kteří žádají půjčku hned po uzavření smlouvy. Například Liška úplně novým zákazníkům bez ručitelů půjčí jen 100 000 korun.
57,8 miliardy korun půjčily stavební spořitelny klientům v roce 2010.
Zdroj: stavební spořitelny

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.