« Zpět

Neztrácejte hlavu v dluzích. Refinancujte je a konsolidujte!

| 23. května 2017 - 8:00 | Zprávy | Úvěry

Výběr a sjednání půjčky je náročným a zdlouhavým procesem. Avšak i přes důkladné porovnání nabídek mohou být pro vás podmínky úvěru po pár letech splácení nevýhodné. Co v takové situaci dělat? Úvěr refinancujte.

Nejedná-li se o krátkodobé mikroúvěry, pak splácení půjčky není otázkou jednoho roku. Splátky jsou součástí rodinného rozpočtu i několik let. Není divu, že po dvou letech mnohým stávající podmínky nevyhovují. V průběhu splácení se může stát cokoliv. Můžete přijít k více penězům díky povýšení v práci, dědictví nebo výhře. Stejně tak se mohou vaše příjmy výrazně ztenčit kvůli ztrátě zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci.

Co je to refinancování?

Refinancování půjčky znamená splacení stávající půjčky novou půjčkou s výhodnějšími podmínkami.

Refinancování vám může pomoci k úsporám

S refinancováním lze ušetřit až 25 % na měsíčních splátkách, aniž by došlo k prodloužení doby splatnosti. Pokud vám výše splátky nevyhovuje, sjednejte si novou, a to ať už u vaší banky nebo u konkurence.

Refinancovat půjčky se vyplatí, získáte novou měsíční splátku, výhodnější úrokovou sazbu i novou dobu a datum splatnosti. Kromě toho se zbavíte nesmyslných poplatků a naopak můžete využít mnoha výhod a bonusů. Velkou výhodou refinancování také je, že lze půjčenou sumu navýšit. Proto chybí-li vám peníze v rodinném rozpočtu, není nutné hned sjednávat další půjčku.

POZOR: Refinancování se musí vždy vyplatit! Než se rozhodnete převést stávající úvěr ke konkurenci, zjistěte si, zda u vaší banky nezaplatíte za předčasné splacení úvěru vysoké poplatky. V některých případech by se vám převedení úvěru mohlo finančně prodražit. O refinancování se vždy zajímejte včas, a to nejlépe minimálně čtyři měsíce před koncem fixačního období.

Konsolidace vám pomůže získat přehled nad všemi dluhy

Jestliže splácíte více půjček a rádi byste získali výhodnější podmínky pro splácení u všech úvěrů, pak místo refinancování vsaďte na konsolidaci. Konsolidací sloučíte stávající dluhy do jednoho, díky čemuž nad všemi půjčkami získáte dokonalý přehled.

Sloučit lze spotřebitelský úvěr, hypotéku, leasing, kreditní kartu i kontokorent. Do konsolidace nelze zahrnout jen půjčky bez registru. Jaké jsou další podmínky konsolidace?

-          Mít alespoň 2 dluhy.

-          Dluhy musí být se splatností delší než 6 měsíců, popřípadě 1 rok.

-          Celková suma dluhů nesmí přesáhnout 500 000 Kč až 1 000 000 Kč a nesmí být nižší než 50 000 Kč.

Konsolidovat půjčku se musí vyplatit, vždy se proto zajímejte o to, kolik sloučením ušetříte. Jen nižší úroková sazba vám nenapoví o výhodnosti konsolidace či refinancování. Zaměřte se především na poplatky, RPSN a sankce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.