« Zpět

Nevycházíte s penězi? Problém s financemi rozhodně (ne)řešte půjčkou

| 26. října 2018 - 7:44 | Zprávy | Úvěry

Každý měsíc při pohledu na výplatní pásku si povzdychnete? Výše vašeho příjmu není dostatečná pro všechny vaše výdaje. Jakmile poplatíte nájem, splátku úvěru, nezbude vám už nic na šetření. A tato situace je ještě ta pozitivnější, do tuhého začíná jít v případě, kdy se po zaplacení nezbytných výdajů dostáváte do schodkového rozpočtu. Co v takové situaci udělat?

Ze všeho nejdříve je nutné si uvědomit, že šetřením na maličkostech lze hodně uspořit. Prvním krokem k záchraně rodinného rozpočtu nejsou rychlé půjčky bez čekání, nýbrž přehled výdajů. Ty je vhodné rozdělit do tří kategorií, a to:

  • na výdaje nezbytné,
  • na výdaje nutné,
  • na výdaje postradatelné.

Výdaji nezbytnými jsou ty, které zaplatit musíte, jinak vás čeká exekuce. Jedná se například o nájem, splátku hypotéky, daně nebo leasing. Mezi výdaje nutné paří oblečení, jídlo, doprava i školní pomůcky. V této kategorii lze ušetřit, a to třeba nákupem levnějšího neznačkového oblečení. Postradatelné výdaje pak lze minimalizovat téměř na nulu, do této kategorie spadá alkohol a cigarety, zábava i restaurace.

 

Kdy uvažovat o půjčce?

Pokud ani přehled výdajů nepomůže k přebytkovému rozpočtu, rozhodně se ho nesnažte řešit půjčkami. Nemáte-li totiž na zaplacení všech výdajů, pak nejspíš nebudete mít ani na splácení, jakýkoliv úvěr by vás tak mohl dostat do ještě větších finančních problémů.

O půjčce můžete uvažovat, jakmile se dostanete z mínusu do plusu, protože ani přebytkový rozpočet neznamená, že se obejdete bez úvěru. Máte-li na pravidelné splácení, pak se úvěrů obávat nemusíte.

 

Jakou půjčku si vybrat?

Půjček je na úvěrovém trhu celá řada. Zapotřebí je si tak vždy ujasnit:

  • na co půjčku potřebujete,
  • v jaké výši si chcete půjčit,
  • kolik můžete každý měsíc vynaložit na splátku půjčky,
  • jak dlouho chcete půjčku splácet.

Pokud potřebujete peníze na opravu automobilu, pak se poohlédněte po autopůjčce. Chybí-li vám peníze na nový kotel, můžete zvolit spotřebitelský úvěr nebo nebankovní půjčku. Díky nové legislativě se není nutné obávat ani nebankovních poskytovatelů. Vždy jen lpěte na tom, aby vámi vybraná společnost měla platnou licenci od České národní banky.

V případě, že uvažujete o koupi nemovitosti, opravě střechy, výměně oken nebo modernizaci bytu, pak vybírejte dlouhodobou půjčku. Ta vám nabídne možnost získat vyšší půjčenou sumu za výhodnějších podmínek, než které nabízí krátkodobé úvěry.

 

Především v době prosperující ekonomiky se mnozí Češi dluhů nebojí. Pakliže i vy nebudete zapomínat na zásady bezpečného a zodpovědného úvěrování, nemusíte se kvůli půjčkám dostat do finančních problémů. Naopak dobře zvolený úvěr vám může pomoci k lepšímu a spokojenějšímu životu. Ze všeho nejdříve ale získejte přebytkový rodinný rozpočet.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.