« Zpět

Nejdražší evropskou destinací je Norsko, naopak nejlevněji dovolenou strávíte v Maďarsku

| 5. srpna 2013 - 11:40 | Zprávy | Bankovní úvěry

Mezi nejnákladnější evropské dovolenkové destinace v letošním roce patří severské země. Průměrné náklady na ubytování v hotelu a večeři v restauraci jsou například v Norsku více než trojnásobné oproti cenám v Čechách. Naopak nejlevnější destinací je Maďarsko. Vyplynulo to ze zprávy ekonomického oddělení ING v Holandsku. Česká republika se v žebříčku dvaceti dvou porovnávaných populárních destinací umístila na 21. místě.

Kromě severských států patří mezi ty dražší i Švýcarsko, Irsko nebo Belgie, kde turisté zaplatí za stejné služby dvojnásobek a více než u nás, v Čechách. Na opačné straně žebříčku jsou například oblíbené dovolenkové destinace jako Maďarsko, Turecko, Španělsko nebo Řecko, kde ubytování v hotelu a večeře v restauraci vyjde v průměru maximálně o 50–60 % dráž.
 
"Evropské státy nabízejí řadu atraktivních míst ať už pro trávení aktivní nebo odpočinkové dovolené. Oblíbené jsou několikadenní návštěvy evropských měst s výlety za poznáním i relaxací. Jak ukazuje průzkum, při vhodném výběru destinace, například maďarského lázeňského městečka, nemusejí být náklady na takový příjemný prodloužený víkend nijak vysoké," říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR.
 
Těm, kteří mají při plánování dovolené větší ambice než jen víkend v Maďarsku, nezbývá než si na vysněnou dovolenou ušetřit, stejně jako to udělalo 58 % procent Čechů, kteří se letos na dovolenou vydají. "Naše průzkumy ukazují, že se Češi chovají zodpovědně a z těch, kteří v letošním roce vyjedou na dovolenou, jich bude naprostá většina krýt náklady z úspor nebo ze zdrojů, které mají aktuálně k dispozici," komentuje Vaníček. "Jen zanedbatelné procento lidí se kvůli dovolené zadlužuje. Při vytváření finanční rezervy na dovolenou jsou lidé příjemně motivovaní, a pokud se rozhodnou pro některou z okolních evropských zemí, nemusí takové spoření a naplnění vysněného cíle trvat příliš dlouho," doplňuje.
 
Náklady na dovolenou ve vybraných evropských destinacích v poměru k České republice
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.