« Zpět

Nebankovní firmy jen za první čtvrtletí půjčily přes 52 miliard korun. Komu a na co?

| 25. května 2018 - 7:16 | Zprávy | Úvěry

Nebankovní společnosti půjčují čím dál více peněz. Zájem o nebankovní úvěry roste, a to jak v rámci firemního prostředí, tak i v rámci domácností. Jen v prvním čtvrtletí roku 2018 zaznamenali členové České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v poskytování leasingu, úvěru a factoringu meziroční nárůst o 4,6 %.

Česká leasingové a finanční asociace sdružuje 41 tuzemských společností poskytujících leasing, podnikatelské a spotřebitelské úvěry a factoring. Členové dohromady za první čtvrtletí roku 2018 půjčili svým klientům 52,1 miliardy korun, což je o 4,6 % více než v loňském období. „Proti vývoji v loňském roce jsme pozorovali příznivější výsledek ve financování domácností. Je to důkaz přetrvávající silné spotřebitelské důvěry, kterou stimuluje dobrá kondice české ekonomiky i historicky nízká nezaměstnanost,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA.

Přes 11 miliard korun padlo jen na koupi nových automobilů

Z celkového objemu bylo půjčeno 44,19 miliardy korun na financování firemních investic a provozu a 7,9 miliardy korun si sjednaly domácnosti pro své investice a na koupi nejrůznějšího zboží a služeb.

Nejvíce kontraktů členové asociace uzavřeli za účelem pořízení automobilu. Nebankovní půjčky financovaly koupi 29 503 nových vozů za 11,59 miliardy korun. Pakliže se k tomuto číslu připočte i pořízení ojetých automobilů, dosahuje půjčená částka za první čtvrtletí 21,33 miliardy korun. Začátkem letošního roku ale vzrostl nejen objem peněz určených na financování nových osobní vozidla, ale i počet těchto vozů.

České domácnosti si chtějí dopřát, a tak mnohé dávají přednost novému vozu před ojetinou. Bohužel ne každá si může pořízení vozidla dovolit z vlastních zdrojů, úvěr se proto stává velmi oblíbeným řešením. Na celkovém objemu úvěrů se ale velkou měrou podílí i firmy.

Nebankovní firmy poskytují více peněz domácnostem

Zatímco financování domácností úvěry či leasingem vzrostlo o 6,5 % a stejně tak o 14,7 % si polepšilo financování provozu firem factoringem, financování podnikatelských investic leasingem či úvěrem kleslo o 2,7 %. Důvodem je změna metodiky vykazování u jednoho z největších členů asociace.

Domácnosti si sjednaly nebankovní půjčky za téměř 7 miliardy korun

Členové ČLFA poskytli prostřednictvím spotřebitelských úvěrů soukromým osobám téměř 7 miliardy korun, a tudíž dosáhli meziročního nárůstu o 5,9 %. Prostřednictvím spotřebitelského leasingu pak půjčili téměř 1 miliardu korun a i zde poskytovatelé dosáhli meziročního zvýšení o 11,9 %.

Celkový objem kontraktů, které se týkaly spotřebitelských úvěrů, jako jsou rychlé půjčky, online půjčky, SMS půjčky, půjčky před výplatou nebo půjčky bez registru, byl rozdělen mezi tři úvěrové oblasti, a to:

  • revolvingové úvěry (1,90 miliardy korun),
  • neúčelové půjčky (1,39 miliardy korun),
  • financování hmotného majetku (3,67 miliardy korun).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.