« Zpět

Navigátor bezpečného úvěru 2013: Velké banky spí na vavřínech, konkurence významně posiluje

| 4. prosince 2013 - 14:00 | Zprávy | Bankovní úvěry

Velké banky se od loňského roku v hodnocení bezpečnosti poskytování spotřebitelských úvěrů nehnuly z místa. Uvolnily tak místo jak malým novým bankám, tak i značkovým poskytovatelům spotřebitelských úvěrů. Za vítěze Raiffeisenbank se letos nově dostala na druhé místo spolu se ZUNO a Oberbank i Air Bank, značkové nebankovní společnosti Home Credit a CETELEM v žebříčku předstihly jak Komerční banku, tak LBBW nebo UniCredit Bank. Za hranici bezpečnosti se dle metodologie projektu Navigátor dostala společnost MSC, ještě v loňském roce hodnocená jako bezpečná, letos už nově spadající do sekce predátorské.

 

  • Trh bezpečných věřitelů se koncentruje. 
  • Mezi bankami a značkovými nebankovními poskytovateli spotřebitelských úvěrů již není de facto rozdíl, spojily se v jednu homogenní skupinu. 
  • Predátoři zhoršili výsledek, nemají snahu o posun, úvěry u nich jsou pro spotřebitele rizikovější. 
  • Navigátor bezpečného úvěru zahajuje Rok zodpovědného věřitele.
Studie NBU v roce 2013 hodnotila celkem 53 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na českém trhu, tedy o deset více než v loňském roce, a celkem 82 spotřebitelských úvěrů. „Nejvyšší hodnotu Navigátoru 2013 dosáhla Raiffeisenbank (10,00) a obhájila tak své loňské prvenství. Na stříbrnou příčku se nově dostala Air Bank, Oberbank a ZUNO. Na třetím místě se v žebříčku umístila Citibank s hodnotou 9,55. Není náhodou, že ani jedna z nich nepatří mezi velké banky a že tyto banky vykázaly nízké cenové parametry úvěru (celkovou zaplacenou částkou a RPSN),“ uvádí profesor ekonomie Univerzity Karlovy, prof. Ing. Michal Mejstřík CSc. 
 
„Největší značkové nebankovní společnosti CETELEM a Home Credit dosáhly hodnoty 8,80. Tím se zařadily po bok bank, některé z nich přitom ve výsledku předstihly (Komerční banka, LBBW). Potvrdil se tak závěr z minulého roku, kdy také byla zřejmá konvergence výsledků značkových nebank k hodnotám tradičních bank. V loňském roce tedy nešlo o žádnou výjimku, naopak se letos tento trend potvrdil a i do budoucna můžeme čekat na poli bezpečných věřitelů intenzivnější sbližování těch bezpečných značkových bank s nebankami,“ doplňuje výsledky Studie NBU 2013 profesor Mejstřík. 
 
Pro další společnosti organizované v ČLFA (COFIDIS, PROFI CREDIT a Provident) hodnota Navigátoru leží v intervalu 5,80 až 8,20, tj. vysoko nad hranící oddělující Bezpečné věřitele a Predátory. „Vzhledem k tomu, že do rozmezí 8,80 bodu až 10 bodu na škále Navigátora se dostalo patnáct firem, můžeme s určitostí říci, že kvalita nabídky spotřebitelských úvěrů z hlediska bezpečnosti se posouvá výrazně nahoru. Přestože Navigátor počítá s tím, že nad 5 bodů se jedná o tzv. bezpečného poskytovatele, tak ty nejlepší firmy jsou schopny se srovnat do bodového odstupu 2,20 bodu, což nám laťku kvality zvyšuje. A v tomto rozmezí jsou namíchané jak banky, tak ty tzv. značkové nebanky a tady se nám už ty rozdíly mezi nimi hodně stírají,“ doplňuje Michal Mejstřík.
 
PREDÁTOŘI OPĚT NEBEZPEČNĚJŠÍ, KAŽDÝ ROK POSKYTNOU ÚVĚRY AŽ ZA 100 MILIARD KORUN
„Hodnota Navigátoru 2013 u úvěrových predátorů dosáhla průměrné hodnoty 0,46, což je zhoršení oproti průměru 0,67 v roce 2012. Opět se ukázalo, že čím větší je vzorek zkoumaných predátorů, tím jsou méně transparentní, a tudíž pro potenciálního klienta i více rizikoví,“ vysvětluje výsledky v této oblasti zpracovatel studie, PhDr. Petr Teplý, PhD. „Objem úvěrů poskytnutých těmito neférovými dlužníky odhadujeme minimálně na 100 mld. Kč,“ doplňuje Teplý. Tento fakt dokládá nutnost zvýšení intenzity kontrol ze strany ČOI a taktéž odpovídající výši pokut pro neférové věřitele.
 
Výsledek v oblasti predátorů (nebo též lichvářů) je přitom o to překvapivější, že rok 2013 byl první, kdy začala platit nová legislativa, díky které se předpokládalo snížení aktivity predátorů, respektive omezení jejich vlivu na spotřebitele. „Bohužel se, mimo jiné, ukazuje, že lichváři jsou schopni současnou legislativu i nadále obcházet, hledají sofistikovanější metody, a díky tomu jsou vlastně pro spotřebitele nebezpečnější, protože jejich metody již nelze jednoduše odhalit,“ vysvětluje Petr Teplý. 
 
ROK 2014 - ROK ZODPOVĚDNÉHO SPOTŘEBITELE
Výsledky Studie Navigátora bezpečného úvěru pro rok 2013 ukazují, že ačkoli se nezvýšil počet bezpečných poskytovatelů úvěru na českém trhu, naopak se o jeden subjekt zmenšil, úroveň bezpečnosti u těchto společností z pohledu klientů vzrostla. Vzhledem k tomu, že tradiční velké bankovní domy zlepšení nezaznamenaly, stály za zkvalitněním trhu nové banky a značkové nebankovní společnosti. To ostatně již v polovině roku 2013 potvrdila studie ekonomického portálu bankovnipoplatky.com, který srovnal banky a nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů z hlediska bezpečnosti pro spotřebitele. Nebankovní společnosti v této studii výrazně porazily právě tradiční banky. 
 
„Z pohledu letošní Studie se potvrzuje, že Navigátor bezpečného úvěru plní svou funkci a důkladným studiem a sledováním trhu spotřebitelských úvěrů pomáhá kultivovat a kvalitativně rozvíjet služby a nabídky bezpečných poskytovatelů,“ říká Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu. Podle něj pro další roky v případě společností, které se dostaly vysoko přes hranici bezpečného poskytovatele úvěru, není již mnoho cest ke zlepšení. „Budeme samozřejmě i nadále sledovat vývoj a jakékoli změny, ke kterým v oblasti dojde. Jedině tak můžeme udržet bezpečnost nabízených služeb pro klienty. V roce 2014 se nicméně zaměříme především na druhou stranu úvěrového procesu – na samotné spotřebitele. Vyhlašujeme proto Rok zodpovědného spotřebitele, ve kterém se pokusíme široké české veřejnosti vysvětlit nejen základní termíny v oblasti úvěrů, ale také jí pomoci bránit se svodům lichvářů a rizikových poskytovatelů spotřebitelských úvěrů,“ poodhaluje Soudný plány na další rok.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.