« Zpět

Mámo, táto, kup mi byt, žádá většina 18 letých

| 4. června 2013 - 10:35 | Zprávy | Bankovní úvěry

S věkem se ale sny o podpoře rodičů pomalu rozplývají… Jsem plnoletý, odcházím a Vy, milí rodiče, mi kupte byt, nebo mi aspoň plaťte nájemné. Tak přemýšlí velká část mladých, kteří dosáhli 18 let věku. S přibývajícími lety se ale představy o samostatnosti začnou výrazně měnit. Již po dvacítce se ideály o finanční pomoci rodičů rozplývají, stejně tak jako se mění názory na vhodný věk pro odchod od rodičů. Ve čtyřiceti již jen 4 procenta lidí považují opuštění domova ihned po dosažení plnoletosti za dobrou volbu, v průměru nakonec vylétáme z rodinného hnízda ve 22 letech. Vyplynulo to z rozsáhlé ankety Equa bank, která se uskutečnila na začátku května v hlavním městě a ve vybraných krajských městech v České republice.

Ideální čas postavit se na vlastní nohy a odejít od rodičů nastává pro většinu mladých lidí bezprostředně po dosažení plnoletosti. Dvě třetiny z nich přitom očekávají, že jim v takové situaci pomohou rodiče a pořídí jim byt nebo jim alespoň půjčí na pronájem. „Většina mladých lidí si v tomto věku neuvědomuje, že jejich rodiče stále ještě splácí půjčky na své bydlení a že tudíž nemají tolik peněz, aby svým dětem s prvním bydlením vypomohli,“ komentuje výsledky ankety Ondřej Hák, ředitel úvěrových produktů Equa bank.
 
Jenže tím, že narazí na odlišné názory otců a matek a také s přibývajícím věkem a zkušenostmi, si Češi uvědomují, že spoléhat se na peníze od rodičů zkrátka nemohou.
 
Ve 20 až 25 letech
Setkáváme se s realitou a ideály o finanční podpoře rodičů se rozplývají. Přestože většina lidí v tomto věku bydlí s rodiči nebo v pronájmu s přáteli či s partnerem, už jen třetina z nich si myslí, že jim s bydlením pomohou rodiče, ať již koupí nebo půjčkou. V tomto věku začínají mladí lidé pomalu uvažovat i o půjčce, aby si vlastní bydlení mohli pořídit. Takto přemýšlí zhruba třetina z nich.  V průměru uvažují o půjčce do výše lehce nad 1 milion korun na dobu 13 let. „Průzkum ukázal, že mladí lidé si chtějí půjčit spíše nižší částky na kratší dobu, nicméně nedokážou správně odhadnout, kolik je hypotéka bude opravdu stát,“ objasnil Ondřej Hák.
 
Ve 26 – 30 letech
Ve finanční podporu rodičů již věří zhruba 13 % lidí.  V tomto věku bydlí u rodičů přibližně pětina Čechů, každý druhý je již opustil a bydlí v pronájmu.  Pětina lidí již má vlastní bydlení. Čtyři z deseti Čechů si v tomto věku myslí, že své první, startovací, bydlení si je dobré pronajmout, nicméně polovina Čechů si ho už chce koupit. „Dá se předpokládat, že v tomto věku se na startovací bydlení díváme již více jako na investici do budoucna, jako na něco, kam chceme přivést rodinu a kde chceme nějakou dobu žít,“ objasňuje Ondřej Hák. „Většina lidí v tomto věku má navíc již stálý příjem, což dokládá i fakt, že na bydlení si chce půjčit již 40% z nich. V průměru jsou ochotni si na něj půjčit 1 250 000 korun na 16 let,“ doplňuje Ondřej Hák.
 
Ve 30 – 40 letech
V tomto věku již každý druhý (55 %) bydlí ve vlastním, 39 % lidí bydlí stále v pronájmu, a jenom 3% bydlí u rodičů. Pouze každý 10. Čech si v tomto věku myslí, že je ideální odejít od rodičů v 18 letech. Téměř nikdo už si nemyslí, že by mu bydlení měli pořídit rodiče. 40 % potvrzuje, že si na bydlení nakonec půjčilo u finančního ústavu, 36 % si ho pořídilo z vlastních zdrojů. V průměru šlo o částku téměř 2 miliony korun na 18 let.
 
Ve 40 a více letech
Většina Čechů již přemýšlí jako rodiče. Proto si pouze 4 % z nich myslí, že je skvělé odejít z domu v 18 letech. Většina z nich si uvědomuje, že na pořízení startovacího bydlení je nutné být dobře finančně připraven a zajištěn (myslí si to 58 % z nich) nebo je třeba se vdát či pořídit si rodinu (20 %). V tomto věku ¾ již bydlí ve vlastním a pouze 15 % je ochotno platit dále za pronájem bydlení.  Na bydlení si ve věku nad 40 let půjčilo 40 % lidí a 40 % ho financovalo z vlastních prostředků.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.