« Zpět

Krátkodobá půjčka nebo klasický úvěr. Srovnání výhod a nevýhod

| 7. listopadu 2018 - 7:32 | Zprávy | Úvěry

Potřebujete půjčku a váháte, pro jakou se rozhodnout? Všude najdete jenom informace o tom, na co hledět primárně. My vám však přinášíme i porovnání vlastností dvou nejpoptávanějších finančních produktů. Jsou to půjčky před výplatou a dále klasické spotřebitelské půjčky. Která pro vás bude lepší? To záleží hlavně na tom, co potřebujete a co očekáváte.

Rychlost vyřízení

Tady jasně vede první možnost. Tedy krátkodobá půjčka. To proto, že celý proces schvalování je dotažený doslova k dokonalosti. Online půjčky mohou být vyřízeny do několika minut, v horších případech za pár hodin. Hlavně proto, že se vše obejde bez osobních schůzek a jakéhokoliv papírování. Kdo hledá rychlost, ten má jasno. Celý proces proběhne ve třech krocích, kterými je:

·         Vyplnění žádosti o půjčku

·         Nahrání potřebných dokumentů

·         Potvrzení návrhu smlouvy

Výše peněz

Tady zase dominuje klasická spotřebitelská půjčka. To proto, že u krátkodobých půjček se většinou pohybujete v jednotkách až nižších desítkách tisíc. Spotřebitelský úvěr na daných částkách většinou začíná. Můžete dosáhnout jak na ty nižší, tak máte možnost dosáhnout i na stovky tisíc. U některých dokonce i na milion korun. Kdo potřebuje financovat opravdu něco dražšího, ten by měl volit osvědčenou klasiku.

Výhodnost

Poměrně diskutované téma, které má však jasného vítěze u menších půjček. To z jednoho prostého důvodu. Dané nebankovní půjčky online umí nabídnout specifický produkt, který nese označení první půjčka zdarma. A ta je s nulovým RPSN a také s nulovým úrokem. V praxi to znamená, že se nezaplatí ani jediná koruna navíc. Nutno však podotknout, že je nutné splnit podmínky. Mezi tu hlavní patří zaplacení v termínu. Jinak se tato možnost může celkem výrazně prodražit.

Splatnost

Zde dominuje klasický spotřebitelský úvěr. Proč? Jelikož krátkodobá půjčka je ve splácení celkem omezující. Jak proto, že peníze je nutné vrátit jednorázově, tak i proto, že splatnost se pohybuje maximálně v rozmezí 30 – 45 kalendářních dní. Je proto lepší, když se splátky rozloží do delšího termínu. Většina poskytovatelů umí nechat vše v rukou žadatelů. A tak není problém splácet jednotky, desítky, ale třeba i stovky měsíců takovou sumu, který bude v možnostech osobního či rodinného rozpočtu.

Podmínky získání

Lepší jsou určitě menší půjčky, které dokážou odpustit i nějaký ten drobný prohřešek. Je to dáno hlavně tím, že nabízejí nižší sumy a ty může zvládnout splatit i člověk s méně kvalitní bonitou. Když se naopak půjčují stovky tisíc, je žadatel prověřován důkladněji. Nutno však podotknout, že vše je v tomto směru individuální. Roli hraje výše částky, typ poskytovatele, ale třeba i zákony. Ty říkají, že poskytovatel půjčky musí vždy prověřit schopnost žadatele splatit své závazky.

Výběr možností      

Kdo chce mít na výběr z více možností, ten by se měl rozhodnout pro spotřebitelský úvěr. To proto, že je dostupný ve všech segmentech. A to znamená i výběr jednotlivých možností. Zatímco půjčka před výplatou je dostupná jenom u nebankovních společností, u spotřebitelských půjček má žadatel na výběr z této trojice:

·         Nebankovní půjčky

·         Bankovní půjčky

·         P2P půjčky

Férovost poskytovatele

Na závěr jsme si nechali porovnání věci, kde musíme říci, že nemáme vítěze. To proto, že roli hraje hlavně to, u jakého konkrétního poskytovatele bude zažádáno. Někteří mohou nabídnout férové jednání i individuální přístup. Jiní jsou při svých podmínkách, vymáhání a dalších postupech poměrně tvrdí. Je tedy vhodné si každého poskytovatele důkladně prověřit. Ideálně i na základě různých recenzí a různých nezávislých hodnocení. Ty jsou ideálním vodítkem v situacích, kdy si jako žadatelé nejste jisti s tím, zda volíte správně

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.