« Zpět

Home Credit expanduje v Rusku a Číně, chystá vstup do Indie

| 17. října 2011 - 10:16 | Zprávy | Bankovní úvěry

Praha 14. října (ČTK) - Úvěrová společnost Home Credit výrazně expanduje v Rusku a Číně, kde chce znásobit počet obchodních míst, na kterých poskytuje spotřebitelské financování. Připravuje rovněž zahájení splátkového prodeje v Indii a Indonésii. 

Praha 14. října (ČTK) - Úvěrová společnost Home Credit výrazně expanduje v Rusku a Číně, kde chce znásobit počet obchodních míst, na kterých poskytuje spotřebitelské financování. Připravuje rovněž zahájení splátkového prodeje v Indii a Indonésii. Náklady na expanzi do nových zemí budou pokryty primárně z vlastních zdrojů, řekl dnes ČTK David Sahula, mluvčí Home Credit Group, která patří do finanční skupiny PPF.
K 30. červnu 2011 měl ruský Home Credit 488 poboček, z toho bylo 194 standardních poboček, 34 takzvaných butikových poboček, v nichž lze vyřídit vše kromě výběru či vkladu hotovosti, a 260 úvěrových kiosků. Jen do konce roku plánuje Home Credit téměř zdvojnásobit počet svých poboček na celkem 840 vlastních poboček či kanceláří. Počet prodejen, ve kterých jsou nabízeny úvěry Home Creditu, měl ruský Home Credit přes 51.000. Celkem tam má Home Credit 3,5 milionu aktivních klientů. Od svého založení obsloužil v Rusku 21 milionů zákazníků, což odpovídá třetině všech domácností v Rusku.

V Číně Home Credit plánuje z nynějších zhruba 10.000 prodejních míst jich mít do konce roku 2012 celkem 24.000. S tím rovněž hodlá přibližně zdvojnásobit objem poskytnutých úvěrů. V prvním pololetí 2011 čínský Home Credit schválil úvěry za 730 milionů juanů, což je téměř stejně jako za celý rok 2010. V průměru Home Credit v Číně schvaluje 2000 úvěrů denně. Stále nejpopulárnějším předmětem, na který si Číňané u Home Creditu půjčují, jsou mobilní telefony.

Značka Home Credit míří do nových zemí, zejména v Asii. Jako první by měl do konce tohoto roku odstartovat pilotní projekt splátkového prodeje v Indii. Tam bude začínat v rámci pilotního provozu jen s několika desítkami obchodních míst v oblasti Nového Dillí. Pokud se projekt osvědčí, plánuje se přidávat každý měsíc nová obchodní místa. "Rádi bychom také začali podnikat v Indonésii, kde jednáme s místními partnery, kterých je třeba k získání potřebných licencí. Spuštění Indonésie očekáváme v prvním pololetí příštího roku," uvedl Sahula.

Skupina Home Credit patří do skupiny PPF Group, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Skupina PPF, která je jednou z největších mezinárodních finančních a investičních skupin v regionu střední a východní Evropy, se zabývá aktivitami od bankovnictví a pojišťovnictví, přes nemovitosti, energetiku a důlní činnost až po největší maloobchodní řetězec se spotřební elektronikou v Rusku.

Home Credit působí nejen v České republice, Rusku a v Číně, ale také na Slovensku, v Bělorusku a Kazachstánu a ve Vietnamu. Zkoumá přitom příležitosti pro vstup na další rozvíjející se trhy v Asii. Existuje prý i možnost, že by firma vstoupila na srílanský trh.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.