« Zpět

Dovolené se Češi nevzdají. Raději ušetří na pohodlí či cestovce

| 15. července 2013 - 12:36 | Zprávy | Bankovní úvěry

Přestože mnohé ukazatele stále nenasvědčují zlepšení stavu ekonomiky, pokud jde o letní dovolené, nenechají se o ně Češi připravit a většina z nich vyrazí na letní dovolenou aspoň někam v Česku. Stále tak například platí, že mnozí lidé vyrazí na letní dovolenou i vícekrát a pouze čtvrtina lidí se na dovolenou nechystá vůbec. Výzkum STEM/MARK pro Home Credit ukázal, že dovolenou si z finančních důvodů zkrátí málokdo, daleko raději změní český turista dovolenkovou destinaci.

Trend trávení letní dovolené na exotických místech, jako Dominikánská republika, či Egypt, který panoval v předešlých dekádách, je nejspíše na dlouhou dobu v útlumu. Čeští turisté zůstávají buď v tuzemsku a tráví svou dovolenou aktivně, například na kole, nebo zůstávají v Evropě. Jen čtvrtina lidí letos v létě určitě nepojede na dovolenou vůbec. Z těch, co za odpočinkem vyrazí, míří více než polovina (58 %), do zahraničí. Daleko častěji se teď ale Češi vracejí na tradiční místa – do Chorvatska, či Itálie. Na Slovensko potom pojede trávit své volno celých 16 % Čechů.
 
Průzkum též ukázal, že 6 z 10 lidí vyrazí na dovolenou více než jednou, 16 % turistů potom dokonce třikrát. „Četnost dovolených je zajímavý údaj, který poukazuje na to, že Češi stále častěji upřednostňují více, byť třeba kratších, cest a chtějí toho poznat co nejvíce. Lidé také rádi spojují svou dovolenou s prodlouženými víkendy nebo státními svátky,“ říká analytik Home Credit, Michal Kozub.
 
Ačkoli téměř polovina lidí se nemusí oproti loňsku během dovolené nijak omezit, řada cestovatelů ráda své peněžence trochu uleví. Nejraději, ve 27 případech ze 100, Češi šetří tím, že na rozdíl od loňských let vyrazí na dovolenou po vlastní ose a vzdají se komfortu a služeb cestovní kanceláře. „Zařízení si dovolené takzvaně po vlastní ose znamená, že turisté neplatí provizi cestovní kanceláři. Nejen že tím ušetří, ale dopřávají si tím i určitou volnost při pohybu a nemusí se vázat na jedno konkrétní místo,“ komentuje Kozub a vysvětluje, proč tolik lidí volí tuto možnost. S kancelářemi tak cestuje jen 29 % výletníků.
 
Velmi populárním způsobem je srovnávání nabídek na internetu. Lidé si samozřejmě hlídají i to, za co během pobytu utrácejí. Jen 11 % turistů je ochotno si ale dovolenou zkrátit proto, aby ušetřili, a raději vymění svou oblíbenou destinaci za levnější. Též využití kreditní karty může být prostředkem k úsporám během dovolených. „Kreditní karty jsou velmi praktické, nejenže s sebou nemusíte vozit velké obnosy hotovosti, ale také směnný kurz při bezhotovostní platbě bývá často výhodnější, než při výměně hotovosti,“ vysvětluje analytik Michal Kozub a dodává: „Na letních dovolených je vidět, že se lidé naučili šetřit na rozumných místech – zkrácením dovolené by si jen méně odpočali a během zbytku roku by tak utrpěla jejich výkonnost a pohoda. Proto se raději zřeknou dražších jídel v restauraci, nebo suvenýrů, které lze snadněji postrádat.“
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.