« Zpět

Dluhy za každého třicátého Čecha hradí pojišťovna

| 16. října 2014 - 13:09 | Zprávy | Bankovní úvěry

Již několik let mají Češi problém se splácením půjček. Za dobu pojištění alespoň jednou Pojišťovna České spořitelny hradí splátky za každého třicátého klienta. Z pohledu (ne)schopnosti splácet půjčky byl nejkritičtější rok 2013, letos se situace mírně zlepšuje. Pojišťovna za klienty nejčastěji hradí pravidelné splátky v době dlouhodobé pracovní neschopnosti, nejvyšší částky vyplácí za úmrtí klientů.

„Pojištění schopnosti splácet k nějakému typu půjčky (kromě produktů, u kterých je pojištění povinné) si sjedná pouze jeden klient ze tří,“ upozorňuje na neopatrnost klientů Petr Kohoutek, ředitel úseku pojištění Pojišťovny České spořitelny. „Přitom každý třicátý pojištěný se za dobu splácení dostane do platebních nesnází. Klient a jeho blízcí se nemusí bát, že přijdou o střechu nad hlavou, pojišťovna za ně uhradí i milionové dluhy.“
 
Nejčastěji Pojišťovna České spořitelny za klienty hradí splátky v době jejich dlouhodobé pracovní neschopnosti, v průměru za jednoho klienta zaplatí 10 300 Kč. Nejvíce peněz pojišťovna vydá při jednorázovém doplacení dluhu ve chvíli, kdy klient zemře, a to v průměru 103 000 Kč za jednoho klienta. Pojišťovna v roce 2013 uhradila 214 700 000 Kč za 11 000 klientů, v letošním roce překročení těchto čísel neočekává. 
 
Pojištění schopnosti splácet je součástí různých typů úvěrů, hypoték, kreditních karet a Osobního účtu České spořitelny. Klienti mohou v základních variantách získat pojištění pro případ smrti z jakýchkoliv příčin, invalidity třetího stupně a pojištění pracovní neschopnosti, v rozšířeném krytí také pojištění případné ztráty zaměstnání. Sjednaná pojistná částka odpovídá výši dluhu, popřípadě výši měsíční splátky půjčky.
 
Porovnejte si úvěry zde.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.