« Zpět

Co je důležité vědět při nákupu na splátky?

| 17. října 2011 - 10:16 | Zprávy | Bankovní úvěry

Nákup na splátky je stále oblíbenějším způsobem, jak si obstarat spotřební zboží. Základní princip spočívá v tom, že pokud vám právě chybí finanční prostředky, můžete požádat o úvěr přímo v obchodě. Podstatné je zvážit, zdali je nákup na splátky opravdu nutný, v opačném případě se může, jako každý jiný úvěr, prodražit. 

Nákup na splátky je stále oblíbenějším způsobem, jak si obstarat spotřební zboží. Základní princip spočívá v tom, že pokud vám právě chybí finanční prostředky, můžete požádat o úvěr přímo v obchodě.Podstatné je zvážit, zdali je nákup na splátky opravdu nutný, v opačném případě se může, jako každý jiný úvěr, prodražit. Nečekané výdaje mohou však potkat každého z nás a například taková rozbitá pračka a pár dní do výplaty, to není žádná výhra. V tom případě stačí navštívit kamenný obchod nebo internet a žádané zboží koupit jednoduše na splátky. Prodej na splátky ovšem neposkytuje zvolený obchod, ale vždy splátkové společnosti.
Jak probíhá nákup na splátky?

Při standardním nákupu na splátky, jak v kamenném obchodě, tak na internetu, se cena za produkt pohybuje mezi 3000 do 100 000 Kč a je zpravidla požadovaná akontace 10 %. Zákazník tedy zaplatí při nákupu jen desetinu ceny a pak už jen doplatí zbytek v deseti pravidelných splátkách. Společnosti nepožadují poplatky za uzavření úvěru ani za vedení úvěrového účtu. Nový zákon navíc omezil i sankce za předčasné splacení.

Můžete se také rozhodnout pro formu úvěru, kde si vyberete počáteční akontaci a počet splátek. U vyšších půjček můžete tedy zaplatit 20 až 30 % z ceny produktu a zbytek úvěru rozložit až na 50 splátek. Nezapomeňte, že ani při vyšší akontaci se nevyhnete úroku, proto sledujte, kolik na úvěru přeplatíte.

Pokud se pro nákup na splátky rozhodnete, je vhodné pořídit si jen jeden produkt, popřípadě takto nakupovat jen v jednom obchodě, vyhnete se tak opětovnému vyplňování smluv a ověřování podmínek. Velmi oblíbené jsou speciální nabídky s nulovým navýšením, ovšem zde je nutno splatit úvěr do požadované lhůty. Tyto speciální nabídky nabízejí obchodní partneři po domluvě se splátkovou společností. Speciální nabídkou se rozumí například úvěry s odloženou splatností, s nulovou akontací, popřípadě úvěry zdarma, kdy zaplatíte jen samotnou cenu zboží.

Proč nekupovat zboží na splátky?

Pořídili jste zboží na úvěr a reklamujete jej? To, že ho nemůžete používat, nikoho nezajímá. Při jeho vrácení pak neuvidíte zpět ani zaplacené úroky.

Jak se nakupuje na splátky na internetu?

Někteří lidé nakupují raději z pohodlí domova nežli v kamenném obchodě, ale ne každý si zkusil koupit něco v internetovém obchodě na splátky. Je to přitom podobné, jako když nakupujete zboží v plné ceně.

Na webových stránkách si vyberete zboží a zvolíte možnost úhrady na splátky. Potom už jen objednávku odešlete a automaticky budete přesměrováni na stránky splátkové společnosti. Zde zvolíte výši akontace a počet splátek a dále pak vyplníte žádost o spotřebitelský úvěr. Raději si však pročtěte obchodní podmínky ještě před odesláním formuláře. Během následujících minut budete kontaktováni telefonicky popřípadě e-mailem, kde se dozvíte, zda vám byl úvěr schválen a nebo nikoli.

Při kladném vyřízení úvěru, zašlete společnosti, která úvěr zprostředkovala, požadované dokumenty, které musejí být podepsané. Měli byste dostat na výběr, jakým způsobem dokumenty odešlete. Nejrychlejší volbou je e-mail či fax, anebo klasicky poštou.

Úvěrovou smlouvu očekávejte již za pár dnů, nejpravděpodobněji ji dostanete při dodávce objednaného zboží, což trvá 5–10 dnů. S úvěrovou smlouvou také obdržíte složenku pro zaplacení akontace. Po odeslání smlouvy a zaplacení složenky už jen objednané zboží splácíte dle splátkového kalendáře.

Vyplatí se pojištění nákupu na splátky?

Ačkoli se nejedná o vysoké ani dlouhodobé půjčky, je rozumné pojištění půjčky zvážit a vybrat si z více pojistných balíčků. Splátkové společnosti dávají zákazníkům na výběr při pojištění splátek například při ztrátě zaměstnání, plné a trvalé invalidity, úmrtí a nebo pro případ pracovní neschopnosti. Cena pojištění je zhruba od 3 % ze splátky, tzn. že při splátce 1000 Kč si za pojištění ještě připlatíte 30 Kč.

U všech splátkových společností jsou podmínky podobné

I přesto, že je nákup na splátky žádaným produktem, formu tohoto nákupu pro běžné spotřebitele nabízí na českém trhu jen několik málo společností, už dlouhodobě převažují nabídky stabilních úvěrových společností jako jsou Cetelem, Essox a Home Credit. Sortiment, který si můžete na splátky koupit, je různý. Zahrnuje domácí spotřebiče, kuchyňské linky, nábytek, zahradní techniku, ale také obuv, oděvy, hudební nástroje, knihy, kosmetiku a další zboží.

Když se tedy pro způsob tohoto nákupu rozhodnete, počítejte s tím, že sepsání smlouvy potrvá přibližně půl hodiny a především nezapomeňte na doklady. Podmínky pro poskytnutí úvěru, při nákupu na splátky mají všechny společnosti téměř stejné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.