« Zpět

Češi zaplatí za úvěry dvakrát víc než Západoevropané

| 19. října 2012 - 12:54 | Zprávy | Bankovní úvěry

 
Na spotřebitelském úvěru by mohli ušetřit téměř 9 tisíc korun ročně. Úrokové sazby a poplatky (marže) na spotřebitelských úvěrech tuzemských bank jsou více než dvojnásobně vyšší než je průměr Eurozóny. Pokud by se marže dostaly na úroveň běžnou v západních zemích Evropy, ušetřily by české domácnosti na spotřebitelských úvěrech až 22 miliard korun. V průměru by každý Čech ročně ušetřil na svém spotřebitelském úvěru 8830 korun. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu Equa bank.

Na spotřebitelském úvěru by mohli ušetřit téměř 9 tisíc korun ročně
Úrokové sazby a poplatky (marže) na spotřebitelských úvěrech tuzemských bank jsou více než dvojnásobně vyšší než je průměr Eurozóny. Pokud by se marže dostaly na úroveň běžnou v západních zemích Evropy, ušetřily by české domácnosti na spotřebitelských úvěrech až 22 miliard korun. V průměru by každý Čech ročně ušetřil na svém spotřebitelském úvěru 8830 korun. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu Equa bank.
„Marže na spotřebitelských úvěrech v České republice, v Polsku a na Slovensku dosahují 15%. Zatímco průměr v Eurozóně je pouhých 7%, tedy více než dvakrát nižší,“ říká Petr Řehák, člen představenstva a obchodní ředitel Equa bank. Zároveň dodává: „Západoevropské státy se, na rozdíl od Česka, vyznačují vysokou konkurencí a nízkými maržemi. V České republice 70% trhu ovládají tři největší poskytovatelé spotřebitelských úvěrů a úrokové sazby tu patří k nejvyšším ze zemí Evropské unie.“

Důvodem pro vyšší marže českých bank by mohla být vyšší rizikovost úvěrů, tedy zejména vyšší procento úvěrů nesplacených. Podle údajů Evropské centrální banky (ECB) a České národní banky (ČNB)  je rizikovost úvěrů poskytnutých v Česku ve srovnání se sledovaných zeměmi EU rozdílná jen nepatrně.
Refinancování snižuje úrokové sazby
Růst trhu se spotřebitelskými úvěry v Evropě stagnuje a stejný trend lze očekávat i v roce 2013. „Podíváme-li se na parametry ekonomiky, je výše zadlužení domácností u nás vzhledem k reálným příjmům v dlouhodobé rovnováze. Spíše než pro nové úvěry a zvyšování zadlužení zde existuje prostor pro refinancování již existujícího objemu za výhodnějších podmínek pro klienty, “ objasňuje Petr Řehák.

Refinancování představuje výhodný produkt pro banku i klienta.  Pro spotřebitele přináší refinancování stávajícího úvěru výhodnější podmínky, možnost financovat z úvěru i další účelové i neúčelové potřeby, úspory díky snížení marží úvěrující instituce, snížení celkové úvěrové zátěže a možnost snížit splátky. Banka získá značnou výhodu získáním nových klientů nebo udržením stávajících.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.