« Zpět

Češi umí posoudit výhodnost půjčky lépe než před pěti lety. Nejčastěji sledují celkový přeplatek, roste i důležitost flexibility

| 26. srpna 2021 - 9:00 | Zprávy | Úvěry

Při půjčování u banky nebo nebankovní společnosti hraje podle průzkumu Air Bank nejdůležitější roli celkový přeplatek, který respondenti zároveň zmiňují jako jeden z hlavních ukazatelů výhodnosti půjčky. Dotázaní mu dokonce přikládají větší váhu než v obdobném šetření před pěti lety. Druhé místo v žebříčku nejdůležitějších parametrů stále patří předčasnému splacení úvěru, třetí zase výši měsíční splátky. Výrazně však vzrostl význam flexibility, tedy možnosti měnit výši a termín splátek. Nejčastěji by si účastníci průzkumu byli ochotní půjčit na bydlení, nejméně naopak na vánoční dárky. 

Mezi hlavními kritérii při úvahách o půjčce respondenti průzkumu nejčastěji zmiňují celkovou zaplacenou částku, tedy včetně úroků a různých poplatků. „Právě podle toho se dnes skutečně pozná nejvýhodnější půjčka. Proto je skvělou zprávou, že dotázaní vybrali tento ukazatel jako nejdůležitější už v 60 % případů oproti 52 % před pěti lety. Nabídky půjček je možné snadno porovnat podle roční procentní sazby nákladů, určitě se ale vyplatí nechat si vystavit také standardní předsmluvní formulář. Teprve ten totiž ukáže celkový přeplatek, a navíc už zahrnuje jak zmíněnou RPSN, tak třeba i různé odměny za řádné splácení,“ vysvětluje Veronika Benešová, vedoucí oddělení Doplňkové finanční služby Air Bank.
Vítěznou trojici nejdůležitějších parametrů půjček doplňuje předčasné splacení zdarma (39 %) a výše měsíční splátky (38 %). Hned v závěsu za nimi figuruje v 30 % případů flexibilita, kterou si přitom před pěti lety vybralo jen 21 % respondentů. Ukazuje se tak, že možnost měnit si v průběhu čerpání půjčky výši měsíční splátky a s tím související dobu splácení anebo si splátky v případě potřeby třeba i odložit nabývá na významu. „Loni jsme v reakci na potřeby klientů nabídli jako standardní součást nových půjček splátkové prázdniny, tedy možnost dvouměsíčního odkladu splátek. A měnit si výši nebo termín splátek svých půjček mohou klienti jednoduše v internetovém i mobilním bankovnictví,“ doplňuje Veronika Benešová z Air Bank.
Češi už si více vybírají, na co by si (ne)půjčili
Výsledky průzkumu ukazují, že jako důvod pro půjčku mezi dotázanými Čechy stále převládá pořízení vlastního bydlení nebo jeho rekonstrukce, a to v 62 % případů. Za ním následuje koupě nebo oprava auta (38 %) a pořízení domácích spotřebičů, jako je pračka nebo myčka (21 %). Prakticky u všech sledovaných důvodů ale respondenti deklarují nižší ochotu vzít si půjčku, než jakou projevovali před pěti lety. Výrazně méně lidí by úvěrem financovalo třeba svou zdravotní péči, podnikání anebo studium. Důvodem může být například rostoucí míra úspor domácností během pandemie koronaviru, a tedy častější možnost financování méně nákladných položek z vlastních zdrojů.
Výzkum Air Bank realizovaný agenturou IPSOS se uskutečnil formou online dotazování v červenci 2021 na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů ve věku 18 až 65 let.
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.