« Zpět

Češi stále více utrácejí za sportovní potřeby, loni téměř 1300 Kč na domácnost

| 20. srpna 2012 - 12:00 | Zprávy | Bankovní úvěry

Češi stále více utrácejí za sportovní potřeby, a to i navzdory nepříznivému ekonomickému dění v posledních letech. Zatímco v roce 2010 na ně jedna domácnost vydala ročně v průměru asi 1130 Kč (45 eur), loni se částka vyšplhala na zhruba 1280 Kč (51 eur).

    
Vyplývá to z mezinárodních studií Barometr Cetelem, které sledují chování spotřebitelů v osmi evropských zemích.
Růst zájmu o sportovní potřeby navíc pokračuje i v letošním roce. Potvrzuje to například inSPORTline.cz. „Zájem o sportovní potřeby stále roste. V poslední době se nám podařilo oslovit nemalé množství klientů, kteří si chtějí připlatit za vyšší standard,“ říká Pavel Cihlář, zástupce značky inSPORTline. V případě vyšších částek přitom lidé čím dál více využívají nákupu na splátky. „Téměř dvojnásobek klientů jsme získali pečlivě nastavenou, cílenou spoluprací s Cetelem doplněnou o odbornou práci našich prodejců,“ dodává Cihlář.
„Sport umožňuje lidem především v dnešní době ekonomické nejistoty uniknout od každodenních problémů a trávit relativně levně svůj volný čas,“ vysvětluje trend posledních let Ing. Tomáš Siegler, ředitel marketingu a komunikace společnosti Cetelem ČR, a.s.
V evropském měřítku vede v nákupu sportovního zboží dlouhodobě Francie, která s více než 9 miliardami eur představuje největší trh se sportovním zbožím ze sledovaných zemí. Loni francouzská domácnost utratila za sportovní potřeby v průměru 332 eur, což je o deset eur více než předchozí rok. V Česku představuje objem trhu sportovních potřeb v přepočtu zhruba 200 milionů eur.
Ačkoli objem investovaných prostředků na domácnost i v Česku narůstá, stále neinvestujeme do sportovních potřeb tolik, co většina sledovaných evropských zemí. Více než Češi utrácejí za sportovní potřeby i například krizí zmítaní Španělé, loni v průměru 195 eur na domácnost. V této souvislosti zaostáváme také za Itálií či Portugalskem, a to i v případě ekvivalentních příjmů. Méně než Češi investují do sportovních potřeb Slováci, loni v průměru 32 eur na domácnost.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.