« Zpět

Češi a refinancování: Jeden úvěr splácíme pět let

| 19. září 2014 - 12:58 | Zprávy | Bankovní úvěry

Češi stále častěji využívají možnost splácet starou půjčku s lepšími podmínkami, obvykle si do jiné banky přenáší jeden úvěr, průměrná doba splácení nové půjčky je pět let. Téměř 72 % refinancovaných úvěrů pochází z bank, zbývajících 28 % pochází z nebankovních společností. Více než polovina lidí nejčastěji refinancuje jeden úvěr, 21 % lidí využila konsolidaci dvou úvěrů a 14,5 % konsolidovala úvěry tři.

"Klienti nejčastěji refinancují po prázdninách a větších svátcích jako jsou Vánoce. Tento trend je způsoben zejména vysokou útratou, která je pro dovolené a svátky typická. Lidé jsou během nich náchylnější více utrácet, na což využívají půjčky, které si berou takříkajíc bez rozmyslu. Po období hojnosti nastoupí etapa finanční revitalizace, kdy klienti své finance nejčastěji přehodnocují," říká Ján Kalanin, analytik online banky Zuno.
 
Podle analytika je refinancování úvěrů mezi Čechy stále populárnější. Za osm měsíců tohoto roku tvoří refinancování 32 % celkového objem úvěrů v Zuno, přičemž průměrná doba splácení nového úvěru se pohybuje kolem pěti let.
 
Při refinancování je pro většinu lidí rozhodující nová úroková sazba, rozhoduje také výše poplatků a rychlost, s jakou je úvěr sjednán.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.