« Zpět

Češi mají našetřeno, ale jen o něco málo více, než dluží

| 8. prosince 2011 - 11:30 | Zprávy | Bankovní úvěry

Navzdory nejisté budoucnosti a zdražování jsou Češi v zemích střední a východní Evropy sice neúnavní spořitelé, ale na západní sousedy zdaleka nemají. 
Úspory českých domácností, tak jak je počítá ministerstvo práce a sociálních věcí na základě podkladů ČNB, totiž jen o něco málo převyšují kumulované dluhy z úvěrů na bydlení a spotřebitelských půjček. 

Navzdory nejisté budoucnosti a zdražování jsou Češi v zemích střední a východní Evropy sice neúnavní spořitelé, ale na západní sousedy zdaleka nemají. Úspory českých domácností, tak jak je počítá ministerstvo práce a sociálních věcí na základě podkladů ČNB, totiž jen o něco málo převyšují kumulované dluhy z úvěrů na bydlení a spotřebitelských půjček.
„Mistry spoření jsou Němci, když si v průměru odkládají 180 eur měsíčně, následováni Rakušany (168 eur) a Brity (160 eur). Češi a Slováci spoří 90 eur měsíčně, Maďaři a Ukrajinci jsou schopni naspořit 40 až 50 eur,“ konstatuje v analýze Erste Group.
Rakušané a Němci se přitom stále spoléhají na vkladní knížky, stavební spoření a pojištění. „Přibližně tři čtvrtiny Čechů, Rakušanů, Slováků očekávají, že budou moci spořit přinejmenším tolik jako nyní. Největšími pesimisty jsou Maďaři,“ dodala Erste. To, že Češi spoří, co můžou, i když jejich příjmová situace je složitější, potvrzuje analýza ministerstva práce a sociálních věcí.

Přibývá nucených dražeb a bankrotů

Objem domácnostmi vytvořených úspor podle ministerstva činil ke konci letošního března přes 1,6 biliónu korun a meziročně stoupl o 76,3 miliardy korun. Naproti tomu je ale třeba vzít v úvahu celkovou kumulovanou zadluženost domácností, která se už z březnových 1,1 biliónu vyšplhala na 1,4 biliónu korun a pořád roste, i když pomalejším tempem.
Přibližně 600 miliard z toho přitom činí spotřebitelské půjčky, kde často původní jistinu značně navyšují vysoké úroky.
I když to v celkových bilancích zatím ještě nehraje významnou roli, tak znepokojivě působí především dynamika růstu počtu lidí, kteří se dostávají do fatální finanční situace.

Češi mají našetřeno, ale jen o něco…

Letos se už uskutečnily například 804 nedobrovolné dražby nemovitostí dlužníků, což je dosud rekord. A mnohé kritické případy jsou dosud latentní.
Banky totiž dražby ještě tolik nevyužívají a u nesplácených hypoték se snaží další dluhy klientů restrukturalizovat, tedy jiné věřitele vyplatit s tím, že pak člověk platí bance, nebo to dávají k exekuci, či se s dlužníkem vypořádávají v rámci insolvenčního řízení.
U řady nemovitostí je tak jen otázka času, kdy na ně dražba nebo exekuce dopadne.
„Vzestupný trend sledujeme již od minulého roku, kdy došlo k téměř zdvojnásobení počtu nedobrovolných dražeb proti roku 2009,“ uvedl Radim Hasman ze společnosti Eurodražby.cz.
Stále roste i počet bankrotů firem a spotřebitelů, přičemž insolvenční řízení bývá už posledním zoufalým řešením, jak z dluhů ven. Letos v listopadu bylo podle společnosti CCB (Czech Credit Bureau) vyhlášeno přes tisíc osobních bankrotů, což je meziročně o téměř pět stovek více než v listopadu loňského roku.
A počet k soudu podaných návrhů na osobní bankrot byl v listopadu nebývalý, když přesáhl 1700 případů, což je o 750 více než v listopadu 2010.
„Dynamika nárůstu bankrotů se výrazně zvyšuje. V meziročním srovnání je nárůst počtu insolvenčních návrhů u spotřebitelů v období leden až listopad téměř 70procentní,“ potvrdila Stanislava Menšíková ze společnosti Creditreform.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.