« Zpět

CCB: Osobních bankrotů v září proti srpnu ubylo na 978 případů

| 6. října 2011 - 9:00 | Zprávy | Bankovní úvěry

Praha 5. října (ČTK) - V září bylo v tuzemsku vyhlášeno 978 osobních bankrotů, což je o 152 případů méně než v předchozím měsíci. Ve srovnání s loňským zářím to ale bylo o 401 osobních bankrotů více. Za devět měsíců do konce září bylo letos vyhlášeno 8265 osobních bankrotů, tedy o téměř 4000 více než ve stejném období loni. 

Praha 5. října (ČTK) - V září bylo v tuzemsku vyhlášeno 978 osobních bankrotů, což je o 152 případů méně než v předchozím měsíci. Ve srovnání s loňským zářím to ale bylo o 401 osobních bankrotů více. Za devět měsíců do konce září bylo letos vyhlášeno 8265 osobních bankrotů, tedy o téměř 4000 více než ve stejném období loni. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes ČTK poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.
"Dynamika osobních bankrotů je ve srovnání s firemními i nadále vysoká, avšak postupně se snižuje," uvedla vedoucí analytického oddělení společnosti CCB Věra Kameníčková.

V září bylo podáno 1508 návrhů na osobní bankrot. To je o 44 případů více než v předchozím měsíci a nárůst o 753 proti loňskému září. Za devět měsíců letošního roku bylo podáno 11.142 návrhů na osobní bankrot, tedy o 5299 případů více než ve stejném období loňského roku.

Relace mezi počtem osobních bankrotů a počtem návrhů na ně se postupně snižuje. V lednu 2010 se vyhlášené osobní bankroty na návrzích na ně podílely 83 procenty, v září letošního roku to bylo již jen 65 procent. Doba od přijetí návrhu na osobní bankrot po jeho vyhlášení se tak postupně prodlužuje. Je však stále mnohem nižší než u firemních bankrotů, dodala Kameníčková.

Z celkového počtu osobních bankrotů vyhlášených v září letošního roku se jich nejvíce týkalo obyvatel Ústeckého kraje, celkem 142 případů. Vysoký počet vykázal i kraj Moravskoslezský se 131 bankroty. Na druhé straně pouze 22 osobních bankrotů bylo v tomto měsíci vyhlášeno v kraji Vysočina a 33 osobních bankrotů v Jihočeském kraji.

Nejrychlejší meziroční růst za leden až září zaznamenal Karlovarský kraj, bylo to o 275 procent. Jen o něco pomaleji se zvyšoval počet osobních bankrotů v Plzeňském kraji, tam byl růst o 266 procent. V žádném kraji se počet osobních bankrotů meziročně nesnížil. Nejnižší přírůstek vykázal Pardubický kraj o 40 procent a Liberecký kraj o 41 procent.

V přepočtu na 10.000 obyvatel kraje dosáhl nejvyššího počtu osobních bankrotů za letošních devět měsíců Karlovarský kraj se 184 případy a s odstupem za ním pak Ústecký kraj se 151 případy. Třetí byl Královéhradecký kraj se 118 osobními bankroty připadajícími na 10.000 obyvatel. Z hlediska nejnižšího počtu zvítězila Praha, ve které na 10.000 obyvatel připadlo pouze 21 osobních bankrotů.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.