« Zpět

Úspory domácností se zvyšují, Češi by bez příjmů přežili více než 4 měsíce

| 1. září 2014 - 11:03 | Zprávy

Výsledky Indexu úspor domácností za druhý kvartál ukazují, že by Češi při výpadku příjmů přežili 4 měsíce a šest dní. V meziročním srovnání je to o dva týdny a oproti minulému čtvrtletí dokonce o 3 týdny více. Růstový trend vykazuje i Index potenciálu spoření. Kdyby chtěly, mohly by české domácnosti ušetřit až 32 % svých příjmů, zatímco v minulém roce i minulém čtvrtletí to bylo o 3 % méně.

„Poprvé za dobu, co oba indexy sledujeme, se Index úspor domácností přehoupl přes hranici čtyř měsíců a Index potenciálu spoření přes 30 %,“ říkáLibor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a doplňuje: „Zdá se, že orientace Čechů v osobních financích je čím dál lepší, dokážou si určovat priority a myslet dopředu. To je pro finanční budoucnost českých domácností jen dobře. Určitý vliv na růst úspor zřejmě mají i nadále přetrvávající obavy domácností z dalšího vývoje ekonomické situace v Čechách a i v zahraničí.“
 
ING Bank Index úspor domácností
 
Nejlépe jsou na tom s úsporami tradičně domácnosti vysokoškoláků, které mají naspořeno v průměru na více než půl roku. Nejhůře jsou na tom lidé se základním vzděláním, kteří by dokázali chod domácnosti financovat jen asi dva a půl měsíce. Z regionálního pohledu mají nejvíce naspořeno Pražané a Středočeši, a to přibližně na čtyři a půl měsíce.
 
Potenciál spoření stoupl jak v meziročním, tak i v čtvrtletním porovnání o 3 %. Příjmy českých domácností převyšují jejich výdaje v průměru o 32 %. Nejlépe jsou na tom vysokoškolsky vzdělaní, kteří by dokázali ušetřit až 41 % příjmů, pokud by chtěli. Naopak lidé se základním vzděláním by mohli odkládat stranou pouze 25 % příjmů. Z regionálního pohledu mají vyšší spořicí potenciál Čechy než Morava.
 
ING Bank Potenciál spoření
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.