« Zpět

Víte, kolik zaplatíte za výběr eur z korunového účtu? O ceně rozhoduje poplatek i kurz

21. srpna 2018 - 6:30 | Zprávy | Účty

Na dovolenou se nevyplácí vyrážet jen s platební kartou v kapse. Ne všude lze totiž bezhotovostně platit, i proto je vhodné mít alespoň nějakou hotovost při ruce. Rozhodně ale nemusíte kvůli eurům či dolarům do směnárny. Peníze snadno vyberete i ze svého účtu. Víte, kolik zaplatíte za výběr z účtu v cizí měně?

Poplatky bank se liší. I přestože v současné době už mnoho bankovních domů většinu poplatků minimalizuje, stále se najdou takové finanční ústavy, které vám naúčtují i osobní setkání.

Výběry z bankomatů vlastní banky jsou dnes zadarmo téměř u všech institucí, za výběry z cizího bankomatu je nutné si někde ještě připlatit v řádech pár korun až desetikorun. Více jak stokorunový poplatek vás pak čeká při výběru eur z účtu vedeného v korunách.

 

Nejlevnější výběry i vklady v cizí měně nabízí MONETA Money Bank

V rámci srovnání pěti největších českých bank vede při výběru eur z účtu vedeného v korunách jednoznačně MONETA Money Bank, a ta si svou přední příčku obhajuje i při vkladu peněz v cizí měně. Druhé a třetí místo pak obsadily banky jako Komerční banka a Česká spořitelna.

I přestože všechny tři banky mají poplatek za výběr či vklad nulový, jejich pořadí ovlivňuje také kurz měny. Ten nabízí MONETA Money Bank výhodnější než Komerční banka a Česká spořitelna. Je sice pravdou, že každým dnem se kurz mění, a tak by se změnila také částka převedená na koruny, avšak z předešlých analýz je patrné, že s pořadím by ani datum příliš nezamávalo. Stejně tak obdobných výsledků bychom se dočkali také při výběru dolarů.

Běžné účty se od sebe liší, a proto při výběru je vhodné zohlednit všechny preferované parametry. Pokud víte, že budete často vybírat peníze v cizí měně z vašeho účtu nebo je vkládat, pak se vyplatí poohlédnout se po kontu, které tyto služby nezpoplatňuje.

 

Kolik stojí výběr eur z účtu vedeného v českých korunách?

Banka

Výběr 400 eur

Poplatek

MONETA Money Bank

10 536 Kč

0 Kč

Komerční banka

10 603 Kč

0 Kč

Česká spořitelna

10 624 Kč

0 Kč

Raiffeisenbank

10 796 Kč

0 Kč

ČSOB

10 640 Kč

176 Kč

UniCredit Bank

10 758 Kč

108 Kč

Zdroj: Scott & Rose

 

V ČSOB je stanoven poplatek na fixní částku 70 Kč, ke které se připočítává ještě 1 % z vybírané částky. V UniCredit Bank účtují poplatek ve výši 1 % z vybírané částky, minimálně však 100 Kč.

 

Kolik stojí vklad eur na účet vedený v českých korunách?

Banka

Výběr 400 eur

Poplatek

MONETA Money Bank

10 160 Kč

0 Kč

Komerční banka

10 086 Kč

0 Kč

Česká spořitelna

10 064 Kč

0 Kč

ČSOB

10 096 Kč

202 Kč

Raiffeisenbank

  9 876 Kč

0 Kč

UniCredit Bank

  9 827 Kč

100 Kč

Zdroj: Scott & Rose

V ČSOB je poplatek vypočten jako 2 % z vložené částky, v UniCredit Bank účtují poplatek ve výši 1 % z vložené částky, minimálně však 100 Kč.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Jaký je poplatek při výběru 100 EUR z mého korunového účtu v ČSOB ?Liší se od poplatku při výběru EUR z téhož účtu v Itálii?