« Zpět

Víte, co si koupíte za 50 Kč doma i ve světě?

| 26. března 2015 - 10:30 | Zprávy | Účty

GE Money Bank zjišťovala, co si koupíte za 50 Kč doma i ve světě...v Čechách si za ně dáte půlku pizzy, zatímco v Bahrajnu pizzu a půl!
Jaro pomalu klepe na dveře a sluníčko láká k cestování. Každá koruna navíc se hodí a s účtem Genius bene+ vám každý měsíc může spadnout do peněženky korun dokonce padesát. Průzkum GE Money Bank zjišťoval, kde byste si za tuto částku v korunách, nebo v přepočtu na eura či dolary, koupili nejvíc. Ukázalo se, že domácí ceny nejsou v evropském porovnání tak marné, ale najdou se i vyložené cenové ráje.

GE Money Bank provedla průzkum, takzvaný „50korunový index“, v souvislosti s novým účtem, díky němuž klienti získají každý měsíc odměnu právě ve výši 50 Kč.
 
„50korunový index“: pizza
Padesát korun se někomu může zdát málo, ale stačí se podívat kolem a zjistíte, že se za to dá pořídit spousta věcí. Sportovci si mohou například zacvičit po ránu hodinku v posilovně, pohodáři si místo toho dopřejí ranní kávičku a koláč. Ale možná vás bude inspirovat průzkum GE Money Bank, který se podíval na ceny několika druhů zboží, které se prodávají téměř na celém světě. Průzkum počítal s kurzem 24,29 Kč za USD a 27,64 Kč za euro a překvapivě ukázal, že v Česku na tom nejsme s padesátkou v kapse tak špatně. Tak například pizza Margherita přijde zhruba na 100 Kč, takže za odměnu z účtu Genius bene+ byste si dali půlku. Stejné by to bylo v Německu a Irsku, ale v Rakousku a Itálii byste dostali pizzy jen třetinu, v sousedním Polsku jen čtvrtku a v USA ani to ne, jen 15 %. Zato v Tunisku byste měli Margheritu celou a v Bahrajnu dokonce jednu a půl.
 
Nápoje: kola a pivo
Kdybyste chtěli pizzu něčím spláchnout, tak v Česku byste si mohli dopřát za padesát korun skoro 3 litry koly (Coca Coly) nebo dvě piva (Pilsner Urquell). Jistě záleží na tom, jestli byste nakupovali v supermarketu nebo v restauraci. Pivo je v Česku pořád za velmi dobrou cenu, takže víc byste si ho v zahraničí koupili jen stěží. V Německu a Rakousku je za zhruba stejně, v Irsku a Rumunsku o polovinu dražší a například ve Francii by vám padesátka nestačila ani na jedno malé. Co se koly týče, tak v Itálii byste si mohli koupit za odměnu k účtu Genius bene+ 1,4 litru a v Rakousku jen o tři deci více. Zajímavé je, že v Turecku by to bylo 3,75 litru, v Egyptě ještě o 2,5 litru víc a v Bahrajnu dokonce 9,4 litru.
Svačinka: oříšková pomazánka a banány
A teď co něco sladkého po obědě? Aby se daly porovnat ceny i pro mlsaly, vybral průzkum GE Money Bank všude prodávanou 200gramovou sklenici oříškové pomazánky (Nutelly) a pro milovníky zdravé výživy banány. Čokoládové pomazánky z lískových oříšků byste si v Česku koupili za 50 korun jednu sklenici. Nejvíc byste si na ní smlsli v Bahrajnu, kde byste si jí pořídili dvě balení. V Německu by to bylo 333 gramů a v USA jen 100 gramů. A banány? Doma můžete mít za 50 korun tak 10 průměrně velkých banánů. Více dostanete v Evropě asi jen v Německu, a to zhruba o čtvrtinu. Jen tři a půl kousku byste jich koupili v Irsku. Nejlevněji vycházejí banány v Libanonu, a to v porovnání s našimi supermarkety zhruba o polovinu, takže byste si jich tam mohli koupit za padesátku 15,5 kusu.
 
Základní potraviny: brambory a máslo
Kdo je spíš přes základní hodnoty, toho možná zaujmou ceny brambor s máslem. Tak v českých obchodech pořídíme za padesát korun zhruba 3 kila brambor nebo přibližně 350 gramů másla, záleží samozřejmě na značce a kvalitě. Brambor bychom více koupili jen v Polsku, a to skoro 11 kil, v Rumunsku 6 a čtvrt kila a na Slovensku 3,4 kila. Jinde po Evropě vyjdou brambory přibližně dvakrát dráž než v Česku. Pro levnější máslo byste se museli vydat do Polska nebo až do Bahrajnu. Zato tam by vám ho naložili 4,3 kila.
 
Drogerie: pasta na zuby a pomáda na rty
A teď můžete zkusit s padesátikorunovou odměnou zajít ještě do drogerie. V té české by za to mohla být jedna pasta na zuby (Signal White systém), balzám na rty (Labello) nebo 64gramové balení žvýkaček (Wrigley´s Orbit). Stejně by vás stála pasta v Rakousku, o něco méně na Slovensku. Téměř dvě pasty by byly za padesátku v Německu. Nejméně pasty (1/3 tuby), ale nejvíce žvýkaček (1,5 balení) byste si koupili v USA. Naopak nejméně byste si za 50 Kč zažvýkali v Turecku (0,8 balíčku). Pomáda na rty je v Evropě levnější než u nás snad jen v Polsku. Zato v bahrajnské drogerii by to byl ráj. Prodali by vám 3 pasty na zuby, nebo 4 a půl pomády, nebo 12 a půl velkých balení žvýkaček. A pak že 50 korun nejsou žádné peníze.
 
Nový účet od GE: Genius bene+ odměňuje klienty každý měsíc padesátikorunou
GE Money Bank nabízí od letošního roku účet Genius bene+, který jako jediný odměňuje klienty. „Stačí, aby klientům přišlo měsíčně na účet Genius bene+ alespoň 10 tisíc korun, a budou mít konto zcela bez poplatků,“ říká Zdeněk Kartous, manažer depozitních produktů GE Money Bank, a dodává, že když klient zaplatí měsíčně z účtu platební kartou za nákupy 5 000 korun, získá odměnu ve výši 50 Kč.
 
Další odměny díky věrnostnímu programu bene+
Ale celková výše odměn k účtu Genius bene+ může být ještě větší než zmíněných 50 Kč. Na platební kartě k účtu je automaticky spuštěn nejrozšířenější věrnostní program v Česku bene+. V programu je již přes 200 partnerů, klienti tak mohou čerpat výhody ve více než 1 600 kamenných provozovnách a 35 internetových obchodech. Výhody bene+ platí pouze při platbách u partnerů v rámci České republiky.
 
Hlavní výhodou věrnostního programu bene+ je, že klienti získávají reálné peníze. Ve formě odměny dostanou od partnerů programu bene+ zpět za každou platbu kartou určité procento ze zaplacené částky, a to až do výše 30 %. Majitelé kreditních karet získávají zpět 1 % z každé platby i u ostatních obchodníků v ČR a platí to i pro nákupy v e-shopech. V letošním roce do programu přibyly také akční slevové kupony, které si mohou vytisknout a použít všichni uživatelé bankomatů GE Money Bank. V roce 2014 získali zákazníci s programem bene+ na odměnách téměř 90 milionů Kč.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.