« Zpět

Více výhod pro klienty, růst objemu úvěrů a vkladů. Čistý zisk za prvních devět měsíců roku 2013 dosáhl 9,8 miliardy Kč

| 12. listopadu 2013 - 13:07 | Zprávy | Účty

Komerční banka vykázala ke konci třetího čtvrtletí 2013 meziroční nárůst objemu úvěrů poskytnutých klientům o 2,9 % na 475,7 miliardy Kč. Objem vkladů klientů (bez zahrnutí repo operací s klienty) stoupl o 4,8 % na 592,0 miliard Kč. Konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře poklesl o 12,5 % na 9,6 miliardy Kč, po očištění o jednorázové položky činil meziroční pokles 7,7 %.

I přes nárůst obchodních objemů KB se konsolidované výnosy meziročně snížily o 5,8 % na 23,3 miliardy Kč, ovlivněny několika jednorázovými položkami zaúčtovanými v loňském roce. Pokles výnosů očištěných o jednorázové položky o 3,8 % byl způsoben především velmi nízkými tržními úrokovými sazbami, které omezovaly výnos z reinvestování likvidity, a nižšími cenami u některých bankovních služeb.
 
Zároveň KB dosáhla dalších úspor provozních výdajů, ty poklesly o 1,7 % na 9,7 miliardy Kč. V souladu se stabilní a dobrou kvalitou portfolia aktiv se náklady rizika téměř nezměnily, mírně klesly o 0,1 % na 1,3 miliardy Kč.
 
I ve srovnání se zvýšenými kapitálovými požadavky České národní banky pro systémově důležité finanční instituce (informace o kapitálových rezervách požadovaných ČNB jsou k dispozici na internetových stránkách KB) udržuje Komerční banka svou zásobu kapitálu a likvidity na solidní úrovni. Skupina vykázala ke konci třetího čtvrtletí jádrovou Tier 1 kapitálovou přiměřenost ve výši 16,7 %. Likvidita vykázaná poměrem čistých úvěrů a depozit (bez započtení klientských aktiv v penzijních fondech) byla 79,6 %.
 
Hlavní události ve třetím čtvrtletí
Meziroční růst portfolia hypoték dosáhl 8,4 % a objem spotřebitelského úvěrování ve třetím čtvrtletí viditelně narostl jak v KB, tak ve společnosti ESSOX.
Objem aktiv v podílových fondech stoupl o 13,8 %, rezerv v životním pojištění o 19,5 % a aktiv v penzijních fondech o 10,0 % v souladu se strategickým cílem KB nabízet výhodná dlouhodobá řešení pro úspory i v současném prostředí nízkých úrokových sazeb.
 
Kapacita KB poskytovat úvěry českým spotřebitelům a podnikům a pokračovat v dosavadní politice vyplácení spravedlivě a obezřetně určené části čistého zisku akcionářům zůstává přiměřená, s ohledem na nové kapitálové požadavky vyhlášené Českou národní bankou (informace o kapitálových rezervách požadovaných ČNB jsou k dispozici na internetových stránkách KB)
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.