« Zpět

Více než čtvrtina Čechů dokázala v loňském roce zvýšit své úspory. Po Anglii a Lucembursku je to nejvíc v Evropě

| 29. dubna 2014 - 11:14 | Zprávy | Účty

Jak jsou na tom Češi, pokud jde o známé přísloví „Kdo šetří, má za tři“? V rámci Evropy rozhodně dobře, v růstu úspor jim totiž patří třetí místo za Velkou Británií a Lucemburskem. Úspory podle mezinárodního průzkumu ING Bank vzrostly 27 % z nás, zatímco mezi Evropany se může jejich zvýšením pochlubit v průměru jen každý pátý. Do svých rezerv nejvíce sahají Italové a Španělé.

„V meziročním srovnání sice došlo k mírnému poklesu počtu těch, kterým se podařilo úspory navýšit, ale v porovnání s ostatními evropskými státy si vedeme velmi dobře. Domníváme se, že je to způsobeno nejistotou spojenou s dalším ekonomickým vývojem a z toho vyplývající snaha nás, Čechů, zajistit se do budoucna,“ komentuje Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank.
 
Navýšit své úspory se sice podařilo každému pátému Evropanovi (20,7 %), ale více než třetině (37,5 %) se finanční rezervy ztenčily. Británie a Lucembursko jsou jediné dvě země, kde počet lidí, jejichž úspory rostly, převyšuje množství těch, kteří zaznamenali jejich pokles. Naopak nejhůře jsou na tom z tohoto pohledu v Itálii, kde zvýšení úspor deklaroval méně než jeden z deseti obyvatel, zatímco jejich snížení téměř každý šestý. Obdobně jsou na tom také obyvatelé Rumunska nebo Španělska.
 
Pokud jde o Čechy, pro třetinu z nás (34 %) zůstala výše úspor v loňském roce nezměněna. Více než čtvrtina našich spoluobčanů uvádí zvýšení svých úspor, zatímco více než třetině (35,3 %) se nepodařilo finanční rezervu udržet ve stejné výši.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.