« Zpět

V průměru čtvrtinu svého měsíčního příjmu utratí Češi za vánoční dárky

| 12. prosince 2014 - 12:48 | Zprávy | Účty

Podle mezinárodního průzkumu ING Bank Češi chystají utratit za vánoční dárky v průměru přibližně 5 000 Kč (180 eur), tedy zhruba čtvrtinu průměrného příjmu. Štědřejší jsou Rumuni, kteří za dárky vydají až třetinu svého měsíčného příjmu. Nejvyšší částku za dárky pro své blízké utratí sice Britové, ale uváděných 440 eur tvoří pouze 17 % jejich průměrného měsíčního příjmu. Pouze každý pátý Čech přiznává, že Vánoce jsou pro něj svátkem, při kterém se neohlíží na svou finanční situaci, a zhruba 38 % Čechů na vánoční dárky šetří.

Evropané se chystají utratit za vánoční dárky v průměru asi 5 600 Kč (200 eur). Velký podíl na tom mají Britové, kteří utratí 440 eur, následovaní Francouzi a Lucemburčany s 300 eury. Na devátém místě jsou Češi, ale v přepočtu na procenta průměrného platu nás výdaje ve výši 180 eur řadí na druhé místo (24 %). První jsou podle tohoto parametru Rumuni, jejichž průměrná útrata za dárky je sice jen 110 eur, ale tato částka tvoří celou třetinu jejich průměrného měsíčního příjmu.
 
„Na svoji finanční situaci se letos o Vánocích nebude ohlížet až třetina Evropanů. Češi jsou v tomto ohledu uvážlivější a Vánoce jako svátky, kdy peníze neřeší, vnímá jen pětina spoluobčanů,“ komentuje data Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a dodává: „Češi jsou zodpovědní i v tom, že se kvůli vánočním svátkům zbytečně nezadlužují. Kvůli nákupu dárků si jich loni půjčilo peníze jen 9 %, což nás řadí k evropskému průměru. Naopak mezi Rumuny se v roce 2013 kvůli Vánocům zadlužil téměř každý pátý.“
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.