« Zpět

V evidenci svých výdajů nejsme příliš důslední. Domácí účetnictví si vede jen 34 % domácností.

| 30. dubna 2013 - 9:08 | Zprávy | Účty

Jen třicet čtyři procent českých domácností si vede evidenci svých výdajů. Nejvíce přitom upřednostňují tradiční papírovou formu výdajového deníku (62 %). Dalších čtyřicet procent dotazovaných uvedlo, že pro záznam využívá počítač, a čtyři procenta mobilní telefon. Informace vyplynuly z aktuálního průzkumu ING Bank Svět spoření.

 

Z pohledu vzdělání jsou největšími příznivci papírové formy domácího účetnictví lidé se základním vzděláním (92 %). Naopak vysokoškolsky vzdělaní lidé využívají častěji počítač (61 %). Situace je podobná, i pokud se na data podíváme z pohledu příjmů domácností. Rodiny s nižším příjmem preferují papírovou formu, domácnosti s příjmem na 35 tisíc korun pak častěji používají k domácímu účetnictví počítač. "Využití mobilního telefonu k vedení výdajů je u české populace zatím jen okrajovou záležitostí," vysvětluje Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank, a dodává: "Je však jen otázkou času, kdy se na trhu objeví uživatelsky příznivé aplikace, které zaujmou spotřebitele stejně jako například rozmáhající se trend mobilního bankovnictví."
 
"Jakákoliv forma evidence výdajů v rámci rodinného rozpočtu je užitečná a nezáleží na tom, zda se jedná o sešit nebo počítač. Důležité je nezapomenout zapisovat i menší výdaje, protože ty v celkovém součtu na konci měsíce mohou znamenat významnou položku," doplňuje Libor Vaníček.
 
 
Graf – Způsoby evidence výdajů v českých domácnostech
 
ING Bank jako odborník na spoření doporučuje českým domácnostem udělat alespoň jednou za rok revizi svých výdajů. "Pokud jsou záznamy vedeny opravdu poctivě, je možné zpětným pohledem do minulosti odhalit výdaje, které se pravidelně opakují a které rodina dokáže do budoucna oželet. Takový výdaj se rázem může změnit v částku, kterou rodina věnuje na spoření. Obdobnou úsporu může znamenat například i změna dodavatele služeb, které rodina dokáže nově získat za nižší tarif," uzavírá Libor Vaníček.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.