« Zpět

Úspory českých domácností rostou. S finanční rezervou by vydržely více než tři měsíce

| 10. května 2013 - 10:05 | Zprávy | Účty

Úspory českých domácností oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku opět narostly. Podle dlouhodobého průzkumu ING Bank Svět spoření je trend zvyšujících se úspor sice pozvolný, ale stabilní. Průměrná česká domácnost by tak v prvním čtvrtletí 2013, v případě, že by přišla o všechny příjmy, dokázala vydržet se svou finanční rezervou tři měsíce a tři dny. To je sice o pouhé tři dny déle než v posledním čtvrtletí 2012, ale téměř o měsíc více než ve stejném období roku 2012. Domácnosti jsou také schopny spořit více než v předcházejících měsících. Pokud by chtěly, dokázaly by odložit stranou až 25 % svých příjmů.

 

"I přes čím dál častější pobídky ekonomů a politiků k většímu utrácení jsou obavy českých domácností z budoucnosti a jejich spořicí návyky stále silné. Jak potvrzují naše průzkumy, jsme spořivý národ a úspory českých domácností pomalu, ale jistě rostou. V krátkodobém horizontu je posun jen několikadenní, pozitivní je však výsledek meziročního srovnání. Na začátku roku 2012 měly české domácnosti naspořenu částku, se kterou by pokryly výpadek příjmů po dobu téměř o měsíc kratší, než tomu bylo na začátku letošního roku," komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank. 
 
Neměnná je situace z pohledu vzdělání: Nejdéle, více než čtyři a půl měsíce, by se svými úsporami vydrželi vysokoškoláci. Naproti tomu lidé se základním vzděláním by z nich pokryli výpadek příjmů jen po dobu dvou měsíců.
 
Graf č. 1 – ING Bank Index úspor domácností
 
Pozitivní posun vykázala také další ze sledovaných oblastí, potenciál spoření. Příjmy českých domácností v prvním čtvrtletí převyšovaly jejich pravidelné výdaje v průměru o 25 %, což je o dvě procenta více než v předchozím období. Právě 25% příjmů by tedy byly domácnosti schopné uspořit, pokud by chtěly. Nejvyšší spořicí potenciál mají, díky vyšším příjmům, domácnosti se zastoupením vysokoškolsky vzdělaných osob.
 
Graf č. 2 – ING Bank Potenciál spoření – detailní data
 
Informace k indexům ING Bank Svět spoření – data za první čtvrtletí 2013
ING Bank Index úspor domácností (úspory celkem / měsíční výdaje)
  • Průměrná výše úspor české domácnosti... 110 905 Kč
  • Průměrné pravidelné výdaje české domácnosti... 23 603 Kč
  • Index úspor... 3,1 (tj. 3 měsíce a 3 dny)
ING Bank Potenciál spoření (měsíční příjmy / měsíční výdaje)
  • Průměrné měsíční příjmy domácnosti... 29 582 Kč
  • Průměrné měsíční výdaje domácnosti... 23 603 Kč
  • Potenciál spoření... 25 %
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.