« Zpět

Služby bank v hotovostním platebním styku

| 2. května 2013 - 10:29 | Zprávy | Účty

Jednou základních služeb, které banky nabízejí svým klientům, je provádění hotovostního platebního styku. Cílem tohoto článku je stručně popsat tuto službu.

 

 

Obchodní banky samy udržují stav peněz v hotovosti (a to jak českých korun, tak také cizích měn) na pokladnách svých poboček pouze v rozsahu očekávaných krátkodobých potřeb, aby úrokové ztráty z držení pokladní hotovosti byly co nejnižší. To pro klienty také znamená:

  • Potřebuje-li si klient vybrat na pokladně svojí pobočky v hotovosti vyšší částku hotových peněz, banka po něm může chtít alespoň jeden den předem informaci o tomto výběru a tzv. výčetku, tj. kolik bankovek a mincí jednotlivých nominálních hodnot si bude chtít vybrat. Na základě této informace si pobočka požadovanou hotovost tzv. „objedná“. Toto opatření se může týkat především menších poboček.
  • Některá (zejména menší) obchodní místa mohou být tzv.„bezhotovostní“, tzn. že na nich klient může pouze např. zakládat účty nebo zadávat bezhotovostní převody, ale nemůže na nich vkládat nebo vybírat hotovost, resp. provádět směnárenské operace.
  • Některá (zejména menší) obchodní místa nemusejí přebírat od klientů vklady hotovostí ve prospěch jejich účtů, které vedou jiné pobočky téže obchodní banky.

Hotovostní výběry na pokladních přepážkách obchodních míst každé banky jsou omezeny pokladními hodinami, a proto se obchodní banky snaží vyjít vstříc svým klientům zaváděním bankomatů. Tím zlepšují služby pro svoje klienty, racionalizují přepážkové provozy a minimalizují držení peněz v hotovosti.

Pro provádění hotovostních vkladů po ukončení pokladních hodin pobočky banky mohou klienti využít služby tzv. nočního trezoru.

Tato služba klientům umožňuje kdykoliv bez čekání a bez ohledu na provozní dobu konkrétního obchodního místa odvést bance peněžní prostředky nebo šeky k zúčtování a uložit je na jejich účet, a to prostřednictvím speciálních obalů (kazet nebo sáčků).

O použití nočního trezoru se mezi klientem a obchodní bankou uzavírá zvláštní písemná smlouva.

Po uzavření této „smlouvy o využívání nočního trezoru“ banka klientovi předá identifikační kartu, případně klíče k nočnímu trezoru          a speciální sáčky, které jsou určeny pro vkládání hotovostí.

Bankovky, vkládané na účet prostřednictvím nočního trezoru, si je klient sám povinen roztřídit podle jejich nominálních hodnot, stran a směru tisku a vložit do pásek, které musí být označeny počtem kusů, nominální hodnotou, úhrnnou částkou, jeho názvem a sídlem (např. otiskem razítka), event. také datem a podpisy pracovníků, kteří balíček vytvořili.

Mince musí být vloženy do sáčků nebo ruliček, označených shodně jako peněžní pásky. Šeky k zúčtování musí klient vložit do samostatné obálky.

Klient by měl ve vlastním zájmu

  • odvádět v jednom obalu hotovosti odsouhlasené s řádně vyplněnou a neopravovanou pokladní složenkou,
  • vládat hotovost do obalu ve svých provozních místnostech,
  • uzamknout, zalepit nebo zaplombovat obal rovněž ve svých provozních místnostech (nikoli tedy až u nočního trezoru banky),
  • vždy se po vhození obalu do vhazovacího zařízení daného obchodního místa jeho opětovným otevřením přesvědčit, zda se vhození provedlo úspěšně nebo jestli obal nezůstal ležet ve vhazovací části nočního trezoru.

Obchodní banky mohou nabízet klientům vkládání jejich finančních prostředků na účet v uzavřených obalech. Zajištěné obaly přebírá od klienta pokladník v prostorách daného obchodního místa (na pokladně nebo v tzv. diskrétním boxu).

Další možností je příjem hotovosti od klienta přímo v jeho provozovně i mimo otevírací doby obchodních míst banky (tj. včetně víkendů nebo státních svátků) bezpečnostní agenturou. Obchodní banka přebírá zodpovědnost za převzatou hotovost v okamžiku jejího převzetí v provozovně klienta.

Obchodní banky také mohou vyplácet hotovost prostřednictvím uzavřeného obalu - v tomto případě hotovost klientovi doručí „pověřená osoba“, což může být např. bezpečnostní agentura.

Další službou, kterou banky poskytují v hotovostním platebním styku, jsou směnárenské operace .

Zejména na menších pobočkách bývají k dispozici pouze „často používané měny“ (např. české koruny, eura nebo americké dolary), aby ostatní měny, které jsou v daném obchodním místě málo využívány, „nezabíraly místo a volné zdroje“. Pokud ovšem klient potřebuje nějakou „méně častou“ měnu, může si ji „objednat“ dopředu.

Pokud vede daná pobočka klientovi účet v nějaké z těchto méně častých měn a klient si potřebuje z tohoto účtu okamžitě vybrat hotovost, jsou mu bankovní úředníci oprávněni vydat požadovanou hodnotu v protihodnotě v jiné volně směnitelné měně.

Pokud klient vloží ve prospěch nějakého účtu  hotovost v „méně časté“ měně  nebo provede-li na směnárně směnu „méně časté“ měny na koruny, pobočka tuto hotovost „odvede“ do větší pobočky nebo do centrálního trezoru dané obchodní banky.

Obchodní banky používají nákupní a prodejní kurzy cizích měn – rozdíl mezi nimi tvoří (vedle poplatků za provedení směny) zisk banky ze směnárenské činnosti. Nákupní kurz (z hlediska obchodní banky – tedy kdy banka nakupuje) je vždy nižší než prodejní kurz.

Obchodní banky (ale také „pouliční nebankovní směnárny“) „nerady“ vykupují mince, protože mají s jejich zpracováním ještě více práce než se zpracováním bankovek.

Některé obchodní banky nainstalovaly ve vybraných obchodních místech také tzv. směnárenské automaty, jejichž prostřednictvím si může klient sám (tj. bez součinnosti pokladníka) směnit cizí a domácí měnu.

Některé obchodní banky nabízejí další formu hotovostního platebního styku, která se nazývá Cash Back. Služba Cash Back šetří klientům čas nutný při výběru hotovosti z bankomatu. Její princip spočívá v tom, že klient může vybírat hotovost přímo u obchodníka.

Přímým poskytovatelem této služby tedy jsou obchodníci (nikoli tedy obchodní banky) – jejich prodejny nebo prodejní terminály jsou označena logem „Cash Back“.

Podmínkou pro využití služby Cash Back je nákup zboží nebo služeb nad určitou hodnotu, stanovenou v dohodě mezi obchodní bankou a konkrétním obchodníkem a platba platební kartou, vydanou „partnerskou“ bankou daného obchodníka. Částka, kterou klient vybere prostřednictvím služby Cash Back, je započtena do limitu klientovy platební karty jako transakce u obchodníka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.