« Zpět

Sedm tipů, jak na studentské finance

| 3. září 2014 - 10:33 | Zprávy | Účty

Číslo, o kterém se nemluví – 135 768 Kč. Takové jsou podle informací Ministerstva školství roční výdaje jednoho studenta za život na státní vysoké škole. Téměř jednou tolik (258 156 Kč) utratí ročně studenti soukromých škol. Nejnižší výdaje mají posluchači technických oborů (109 392 Kč), nejvíce naopak ročně utratí budoucí právníci (198 408 Kč). Bydlení studentům nejčastěji platí rodiče, ostatní položky si hradí sami.

"Zdá se, že spolu s rostoucími náklady studentská léta už dávno nenesou přívlastek sladká a bezstarostná. Více než 40 % studentů z věkové kategorie 22 – 25 let má proto podle průzkumů stálý příjem. Ti, kteří pravidelně pracují, nebo chodí na brigády, tak v zaměstnání stráví 24,5 hodiny týdne. I když se třetina studentů těší finanční podpoře ze strany rodičů, příjem z brigády či zaměstnání je pro ně dnes téměř nutností. Není proto divu, že se vysokoškoláci snaží své výdaje omezovat a hodí se jim každá rada, jak ušetřit." Jana Opršalová, výkonná manažerka útvaru Platební komfort a služby ČSOB
 
Sedm dobrých rad pro orientaci v oblasti studentských financí:
 
1. Dělejte si nákupní seznam a kontrolujte své výdaje
Do supermarketu nechoďte denně a pečlivě plánujte, co nakoupíte. Zapisujte si všechny své výdaje. Jen tak budete vědět, jestli vaše výdaje nepřevyšují příjmy. Pokud většinou platíte kartou, pro přehled vám poslouží internetové bankovnictví či smartbanking, kde máte všechny platby pohromadě. Spolu s rozšířením smartbankingu můžete mít navíc přehled o svých financích přímo ve vašem mobilu nebo tabletu. A navíc vám ČSOB může zasílat zdarma e-mailové zprávy o pohybech na vašem účtu.
 
2. Pronájem nebo kolej?
Ušetřit se dá i tím, že slevíte ze svých nároků na bydlení. Třeba tak, že vyměníte privát za kolej, pokud je to tedy možné a kolej je pro vás dostupná. V Praze vyjde dvoupokojový byt na 10 až 13 tisíc korun měsíčně, kolej oproti tomu na 2 000 Kč. Bydlení v podnájmu se tak vyplatí jen při větším počtu studentů bydlících společně. Ať zvolíte to či ono, peníze na bydlení si dávejte stranou a za žádných okolností na ně nesahejte.
 
3. Brigáda to jistí
Většina studentů si svou finanční situaci přilepšuje nějakou brigádou. Peníze z brigády si ovšem nenechávejte „vysázet“ jen tak na ruku. Jde o nejlepší způsob, jak o ně během pár dní přijít neopatrným rozhazováním. „Pokud ho ještě nemáte, zřiďte si studentský účet a peníze si nechejte posílat tam. Výhodou takových kont je, že většina služeb je pro studenty zdarma. U ČSOB Studentského konta se tento benefit vztahuje i na absolventy do 30 let,“ upozorňuje Jana Opršalová.
 
4. Pokud to nejde jinak
I když se vysoké školy otevírají stále většímu počtu zájemců, sen některých může pohasnout kvůli nedostatku financí. Těm, kterým se momentálně peněz nedostává, nabízejí banky speciální úvěry zaměřené právě na studium. Tyto půjčky většinou mají výhodnější úrokovou sazbu a umožňují odložit splácení na dobu po ukončení studia, obvykle vyžadují ručitele. Jednodušší je to s kontokorentem, podmínky však nemusí být tak výhodné. Studenti u ČSOB můžou ihned požádat o kreditní kartu, která jim pomůže překlenout období bez brigád, například během období zkoušek. Doporučujeme ji používat tehdy, když máte jasnou představu, z jakých zdrojů uhradíte splátku kreditní karty, abyste nemuseli platit úroky. Pro krátkodobý nesoulad příjmů a výdajů je dobré mít sjednán kontokorent, ale je třeba ho využívat pouze obezřetně.
 
5. Na mejdan s menším obnosem
Bez večírků by vysokoškolské studium nebylo ono. I k nim je ale třeba přistupovat zodpovědně, alespoň pokud jde o peníze. Na party je vhodné brát si pouze menší obnos. Předejde se tak zbytečnému rozhazování. Vhodné je také nastavit si přiměřený limit na výběry kartou z bankomatu, které máte například u ČSOB všechny zdarma.
 
6. Pokud si troufáte, začněte podnikat
Když se rozhodnete při studiu získat peníze podnikáním, má to pro vás jako pro studenta řadu výhod. Do 26 let nemusíte v prvním roce platit sociální pojištění. A pokud vaše příjmy nedosáhnou zákonem stanovené výše, nebudete platit ani pak. Jestliže však nemáte volné finance, bez cizí pomoci se neobejdete. V začátcích je dobré se poradit s bankéřem, jaké možnosti máte a co pro vaši danou situaci bude nejvýhodnější řešení.
 
7. Vybavte se nálepkou a dejte svému placení styl
Image je důležitá pro každého studenta. Tu svou si vylepšíte díky stylové platební kartě s vlastním obrázkem. „Dnes je již samozřejmostí, že s ní majitelé mohou zaplatit bezkontaktně – tedy rychleji a do 500 Kč bez zadání PINu. Možnost volby vzhledu mají zájemci i u karty kreditní. U té mohou navíc studenti využít úvěrový limit až do výše 20 000 Kč,“ upřesňuje Jana Opršalová. Novinkou pro letošní start školního roku je bezkontaktní platební nálepka, kterou je možné nosit jako přívěsek na klíčích nebo nalepenou na zadní straně telefonu. Díky ní si jde na večírek nebo za zábavou vyrazit „nalehko“ a nechat doma klidně celou peněženku.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.