« Zpět

Průměrná česká domácnost má finanční rezervu na dobu 3 měsíců a 11 dnů

| 7. března 2014 - 8:56 | Zprávy | Účty

Úspory českých domácností v posledním kvartálu loňského roku mírně vzrostly. České domácnosti by tak, v případě výpadku příjmů, dokázaly se svou finanční rezervou přestát tři měsíce a jedenáct dní. Ve srovnání s třetím čtvrtletím loňského roku je to o pět dní více. V meziročním srovnání jde o téměř dvoutýdenní nárůst. Také ve schopnosti spořit si české domácnosti udržují rostoucí trend. Pokud by chtěly, byly by schopny odložit až 26 % svých příjmů, což je o 3 % více než ve stejném období roku 2012.

„S projektem ING Bank Svět spoření jsme završili dva roky sledování Indexů úspor a potenciálu spoření českých domácností. Máme tak již hodnotnou sadu dat o spořicím chování Čechů, která vypovídá o určitém vývoji,“ komentuje Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank, a dodává: „To, že patříme ke spořivým národům, potvrzují i data a studie, které ING realizuje na mezinárodní úrovni. Úspory našich domácností rostou a podle meziročních srovnání dat z průzkumu lze konstatovat, že průměrná česká domácnost v loňském roce spořila asi 1 700 korun měsíčně, v roce 2012 pak zhruba 1 400 korun, což opět potvrzuje rostoucí trend spoření. Podíváme-li se detailněji na demografické segmenty, největší rozdíly jsou patrné u domácností vysokoškoláků, které uspořily průměrně 4 500 korun měsíčně, zatímco domácnosti lidí se základním vzděláním jen 1 600 korun.“
 
Standardně vysoký rozdíl v disponibilních úsporách je mezi vysokoškoláky, kteří by se svou finanční rezervou vydrželi více než pět měsíců, a lidmi se základním vzděláním, kteří by přestáli pouze necelé dva měsíce. V rámci regionů mají o něco vyšší úspory obyvatelé Prahy a Středních Čech a také lidé, kteří bydlí ve městech do 20 tisíc obyvatel a domácnosti z velkoměst nad 100 tisíc obyvatel.
 
ING Bank Index úspor domácností
 
Druhý sledovaný index, ING Bank Potenciál spoření, zůstává stejný jako v předchozím čtvrtletí. To znamená, že pokud by domácnosti chtěly, mohly by jako rezervu odkládat až 26 % svých příjmů. Schopnost českých domácností vytvářet finanční rezervu vzrostla ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 3 %. Celkově vykazuje index potenciálu spoření rostoucí trend. Lidé s vysokoškolským vzděláním by mohli teoreticky uspořit až 33 % příjmů (průměrně 9 500 Kč měsíčně), ti se základním asi 21 % (průměrně 4 600 Kč měsíčně), pokud by chtěly a neměly by jiné než mandatorní výdaje.
 
ING Bank Potenciál spoření
 
Podpůrnou aktivitou projektu ING Bank Svět spoření jsou interaktivní webové stránky http://www.vseosporeni.cz, kde návštěvník získá všechny dostupné informace a data z průzkumu ING Bank Svět spoření, včetně metodiky výpočtu indexů, aktuálních informací ze světa spoření a tipů na spoření, může si otestovat vědomosti v kvízu nebo využít kalkulačku pro výpočet svého potenciálu spoření atd. 
 
Informace k indexům ING Bank Svět spoření – data za čtvrtý kvartál 2013
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.