« Zpět

Provádění plateb v eurech v Evropské unii

| 16. května 2013 - 13:00 | Zprávy | Účty

Při zajišťování platebního styku v Evropské unii je velmi důležitá tzv. Jednotná eurová platební oblast, která je zkráceně označovaná jako SEPA (neboli Single Euro Payments Area). SEPA je velmi náročným projektem. Jeho složitost je dána i tím, že je třeba v rámci Evropské unie dosáhnout konsensu zemí na společných standardech, postupech a pravidlech, což někdy znamená opustit i dobře zavedené a fungující národní principy. Zpočátku ještě mohou být v zemích SEPA existující pravidla pro vnitrostátní platební styk zachována a budou platit souběžně s pravidly SEPA, postupně si zákazníci budou moci vybrat mezi „starými“ národními a novými "evropskými" platebními produkty. Konečným cílem je převést i vnitrostátní platební styk na nové standardy SEPA a tím „zrušit“ rozdíly mezi platbami domácími a přeshraničními. V současné době právě probíhají velké diskuse o konečném přechodu na SEPA – týkají se především termínu (tzv. SEPA Migration End Day) a způsobu jeho stanovení.

 

SEPA představuje oblast, ve které budou všechny ekonomické subjekty zadávat transakce a také  přijímat platby ve společné měně Euro za stejných podmínek, a to bez ohledu stát, ve kterém mají svoje sídlo.
 
Vedle zemí Evropské unie tato oblast zahrnuje také 
  • země Evropského hospodářského prostoru, tj. Norsko, Island a Lichtenštejnsko
  • některé další evropské země, které nejsou členy Evropské unie ani Evropského hospodářského prostoru (Švýcarsko nebo Monako),
  • francouzská zámořská území (např. Mayotte v Indickém oceánu nebo Saint-Pierre a Miquelon u východního pobřeží Kanady nedaleko Newfoundlandu) a rovněž 
  • pravidla SEPA dobrovolně akceptují také obchodní banky z Francouzské Guyany, Guadeloupe, Martinique, Réunion a Gibraltaru.
Výše uvedený přehled „účastnických zemí“ SEPA se samozřejmě může průběžně měnit.
SEPA v rámci standardizace nepřináší nivelizaci cen  neboli poplatků za obchodními bankami poskytované služby. Nejde totiž  o to, aby poplatky za zpracování příslušných transakcí u všech obchodních bank byly navzájem stejné, ale o to, aby každá obchodní banka zpoplatňovala ve stejné výši eurové platby, a to jak domácí, tak také přeshraniční.
 
Nutným předpokladem vzniku Jednotné oblasti pro platby v eurech SEPA je harmonizace právního prostředí v Evropské unii. Tento potřebný právní rámec je zakotven ve Směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2007/64/ES o platebních službách na vnitřním trhu. V ČR byly požadavky této Směrnice promítnuty do nového zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku.
 
Konečným cílem SEPA je převést vnitrostátní platební styk na nové standardy SEPA a tím „zrušit“ rozdíly mezi platbami domácími a přeshraničními. 
Projekt SEPA je řízen Evropskou komisí a současně je podporován tzv. Evropskou platební radou (EPC-European Payments Council) – viz www.europeanpaymentscouncil.eu.
 
Základními prvky SEPA jsou
  • jednotná měna (tedy euro),
  • jednotný soubor platebních nástrojů, konkrétně bezhotovostní úhrady, inkaso a platby uskutečňované prostřednictvím platebních karet – viz níže,
  • efektivní infrastruktura pro platební styk v eurech,
  • jednotné technické normy a platební postupy,
  • harmonizovaný právní základ a zároveň
  • průběžný rozvoj nových služeb, orientovaný na spotřebitele.
 
Největší výhodou SEPA  je standardizace, tedy jasně definované časové lhůty pro zpracování, formáty přenosu dat a zpoplatnění transakcí v eurech. 
 
Základními nástroji SEPA jsou
  • SEPA úhrada (SEPA Credit Transfer = SCT).
  • SEPA inkaso (SEPA Direct Debit = SDD).   
  • Platební karty (SEPA Cards Framework -SCF) – v rámci SEPA jsou sjednocovány podmínky pro vydávání a používání platebních karet. Především je prosazováno plné využití čipové technologie a současně je omezováno využíváno magnetického proužku,
  • Jednotná oblast pro hotovostní služby v eurech (SECA), která zahrnuje pravidla a požadavky na subjekty, zpracovávající hotovost.
Také SEPA inkaso vyžaduje souhlas plátce s provedením inkasní formy placení. Kontrola existence smlouvy je ale prováděna bankou příjemce transakce, která již v okamžiku vyslání výzvy do banky plátce připisuje požadovanou částku příjemci. V případě odmítnutí této výzvy je částka odepsána zpět.
 
Kontrola souhlasu s inkasem na úrovni účtu příjemce se nazývá CMF neboli Credit Mandate Flow.
 
Při provádění příkazu k inkasu je banka plátce povinna prověřovat, zda je povoleno inkaso na vrub účtu jejího klienta  (tzv. metoda DMF neboli Debet Mandate Flow).
SEPA inkaso existuje ve 2 základních formách, a to ve verzi základní neboli CORE a ve verzi B2B (neboli Business to Business), která je k dispozici pouze podnikatelským subjektům. Tato verze vyžaduje povolení plátce s inkasem. B2B umožňuje využívat a kontrolovat i podpisy několika osob – v podnicích totiž musí často být platby schváleny více osobami.
 
Přestože účet plátce splňoval všechny podmínky pro provedení inkasa, může plátce požádat do osmi týdnů od odepsání částky z účtu o vrácení finančních prostředků, a to bez udání důvodu. Částka pak musí být vrácena neprodleně, nejpozději dva dny po předložení žádosti. Toto pravidlo se však netýká inkasa B2B, kdy je plátce oprávněn žádat pouze o náhradu v případě, že došlo k provedení nepovoleného inkasa, a to do třinácti měsíců.
 
Do třinácti měsíců ode dne provedení inkasa je plátce oprávněn požádat o vrácení odepsané platby, a to s udáním důvodů – v toto případě banka tento klientům požadavek řeší jako reklamaci. Finanční prostředky jsou vraceny pouze v případě, kdy bylo inkaso provedeno na základě neautorizovaného souhlasu k inkasu.
 
V souvislosti se SEPA inkasem se lze setkat se zkratkou AMI (advance mandate information). Jedná se o avizování informací příjemcem prostřednictvím banky příjemce čtrnáct dnů před vysláním první výzvy k SEPA inkasu bance plátce. Banka plátce následně informuje svého klienta a nechá si potvrdit souhlas k inkasu a v návaznosti na to potvrdí příjemci platby prostřednictvím jeho banky správnost dat. U CORE schématu je na bance plátce, zda obdržené výzvy k inkasu bude následně kontrolovat proti tomuto potvrzenému souhlasu klienta, u schématu B2B je povinna kontrolu provádět v každém případě.
 
Obchodní banka plátce je oprávněna vyslat storna (recalls) chybně provedených plateb na banky příjemců, a to zejména z důvodu duplicitně provedené platby, chybně provedené platby (z technických důvodů) nebo z důvodu podezření na podvod (fraud).
 
Pro SEPA platby není v dostatečný formát elektronických výpisů z účtů, generovaný systémem SWIFT (MT940, MT942, protože nemůže obsahovat všechny nutné informace. Vytváří se proto nový výpisu ve formátu XML (neboli Extensible Markup Language).
 
V souvislosti se SEPA se lze také setkat s následujícími pojmy:
  • Dosažitelnost (reachibility) znamená, že obchodní banka musí být v rámci vnitrostátního platebního styku připravena zpracovat platbu (úhradu či inkasu), iniciovanou bankou kterékoli země Evropského hospodářského prostoru (EHP).
  • Interoperabilita znamená, že banky, provádějící úhrady či inkasa splňují následující podmínky – existují stejná pravidla pro vnitrostátní a přeshraniční převody mezi členskými zeměmi, účastníci platebního schématu představují většinu poskytovatelů platebních služeb ve většině členských zemí a zpracování úhrad a inkas nebrání žádné technické překážky.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.