« Zpět

Při rozhodování o financích spoléháme především sami na sebe

| 9. července 2013 - 10:07 | Zprávy | Účty

Pokud Češi plánují nákup nového domu, auta či pračky nebo se rozhodují, kam uložit své úspory, nejčastěji spoléhají sami na sebe (58 %). Bezmála polovina pak při finančním rozhodování důvěřuje partnerovi a téměř třetina také svým rodičům. Průzkum ING Bank Svět spoření ukázal také to, že muži věří v důležitých finančních otázkách svým partnerkám častěji než ony jim.

Sami sobě věří při rozhodování o penězích hlavně příslušníci nejmladší a nejstarší věkové skupiny (60 % lidí ve věku 18 až 29 let a 60 % lidí ve věku 50 až 60 let). Partnerské důvěře se těší nejčastěji mladší generace do 39 let, ženy pak ve finančním rozhodování spoléhají na muže méně než oni na ně. Dalším zdrojem, z nějž Češi čerpají rady ve finančních otázkách, jsou nezávislí finanční poradci (14 %), přátelé, bankovní poradci a internet. Důvěřuje jim zhruba každý desátý dotazovaný. Jen zanedbatelné procento respondentů v těchto věcech dá na své děti, kolegy či na informace v médiích.
 
Komu důvěřujeme při finančním rozhodování?
 
Graf 1 – komu důvěřujeme při finančním rozhodování? (vícenásobná odpověď)
 
"Důvěra v okruhu nejbližší rodiny, a to i ve finančních otázkách, je velmi důležitá. Jsem rád, že v důležitých otázkách spoléháme především na své blízké," říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR, a doplňuje: "Chápu, že přemíra informací na internetu a v médiích může být někdy zavádějící a kontraproduktivní. Na druhou stranu jsem překvapen nedůvěrou ve finanční odborníky, ať už ty nezávislé nebo bankovní. Tito lidé mají aktuální a komplexní přehled o dění na finančních trzích a například při volbě vhodného produktu pro ukládání finanční rezervy mohou pomoci s výběrem a strategií, která povede k nadstandardnímu zúročení financí. Vhodnou alternativou je i kombinace více zdrojů dat, například prohlédnutí informací dostupných na internetu a následná diskuse s finančním odborníkem a partnerem. Konečné rozhodnutí a zodpovědnost je však už na každém z nás."
 
Komu důvěřujete při finančním rozhodování?
 
Graf 2 – komu důvěřujete při finančním rozhodování? (partner, partnerka)
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.