« Zpět

Poštovní spořitelna umí klientům nově donést peníze až do domu

| 19. května 2014 - 10:57 | Zprávy | Účty

Poštovní spořitelna začne od května nabízet službu Donáška hotovosti na adresu. V praxi to znamená, že klient bude mít další možnost, jak si vybrat peníze v hotovosti – a to plně v pohodlí svého domova. Stačí zavolat na call centrum, požádat o doručení peněz na libovolnou adresu v České republice a pak jen počkat, až mu příslušný obnos donese poštovní doručovatel ke dveřím. Donášku hotovosti na adresu připravuje Poštovní spořitelna ve spolupráci s Českou poštou, takže o doručení peněz bude možné zažádat i prostřednictvím formuláře přímo na poště. Na českém trhu bude tato služba zcela unikátní.

„Donášku hotovosti zavádíme od 1. května, přičemž první dva měsíce nabídneme tuto službu klientům zdarma, aby si ji mohli vyzkoušet," říká Vlasta Dolanská, výkonná ředitelka Poštovní spořitelny. „Předpokládáme, že službu budou využívat především lidé, kteří mají z různých důvodů horší přístup k výběru hotovosti standardní cestou – ať už žijí na místě, kde není bankomat, nebo už jim tolik neslouží nohy. Navíc pro seniory a zdravotně postižené klienty bude donáška hotovosti jednou v měsíci zdarma," vysvětluje Dolanská. Na českém trhu přichází tato služba jako první, ale v zahraničí s ní mají již dlouholeté zkušenosti – např. na Slovensku nabízí tuto službu Poštová banka svým klientům 10 let.
 
Jak to funguje?
Majitel nebo disponent běžného účtu si na obchodním místě nebo telefonicky přes call centrum požádá o doručení hotovosti na libovolnou adresu v České republice. Peníze může nechat přivézt sobě nebo jakékoliv fyzické osobě. Požadavek na doručení může být buď jednorázový, nebo si klient může nastavit pravidelné měsíční doručování. Maximální částka, kterou lze tímto způsobem doručit je 20 000 Kč. Poštovní doručovatel pak nejpozději do pěti pracovních dnů doručí požadovanou hotovost na předem určenou adresu. Výplata hotovosti proběhne na základě ověření totožnosti příjemce platby. V první fázi budou službu moci využívat klienti, kteří mají Era osobní účet nebo Era účet k podnikání, postupně však bude dostupná i pro klienty ČSOB.
 
„Do budoucna pak plánujeme další vylepšení této služby spočívající především ve zkracování lhůt a zvyšování informovanosti o přesném termínu doručení hotovosti," doplňuje Vlasta Dolanská.
 
Kolik to stojí?
Klienti zaplatí za donášku hotovosti 65 nebo 95 korun podle typu běžného účtu. Porovnáme-li tyto ceny s náklady na dopravu, s nimiž člověk musí počítat, zejména pokud jezdí na pobočku nebo do bankomatu z odlehlejších míst, a přičteme-li poplatek za samotný výběr, je cena srovnatelná. Významnou přidanou hodnotou je komfort bezpečného doručení peněz až do domu. Senioři a zdravotně postižení klienti navíc mohou využívat službu jednou měsíčně bez poplatku. Což mohou využít k tomu, aby si nechali domů přinést vždy jen určitou část důchodu, která jim vystačí na běžný provoz domácnosti, a zbývající peníze ponechat v bezpečí v bance.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.