« Zpět

Lze za peníze koupit štěstí? Průzkum ING Bank ukazuje vztah mezi výší úspor a životní spokojeností

| 26. března 2013 - 11:53 | Zprávy | Účty

Při příležitosti prvního Mezinárodního dne štěstí, který na letošní 20. březen vyhlásila OSN, ING Bank zjišťovala souvislost mezi výší úspor a pocitem životní spokojenosti Evropanů. 28 % lidí, kterým vyhovuje výše jejich finančních rezerv, se zároveň hlásí k vysoké míře spokojenosti s vlastním životem. Z těch, kteří považují své úspory za nedostatečné, odpovědělo stejně jen 7 % respondentů. Podobné výsledky byly zaznamenány u dotazovaných ve všech jedenácti zemích, které se průzkumu zúčastnily.

 

Říká se, že štěstí za peníze nekoupíte. Výsledky mezinárodního průzkumu ING Bank ale naznačují, že mezi výší úspor a pocitem životní spokojenosti může být jistá souvislost. Více než čtvrtina Evropanů (28 %), kterým připadá výše jejich úspor dostatečná, ohodnotila svou životní spokojenost nejvyššími známkami na stupnici od nuly do deseti, tedy stupněm 9 nebo 10. To je čtyřikrát více než v případě těch, kteří považují své úspory za nedostatečné.

"Je zřejmé, že pravidelné spoření je dobré pro vytváření rezerv. Ukazuje se však, že je zde i jasná souvislost mezi výší úspor a pocitem osobního štěstí," komentuje Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR. "Mít finanční rezervu ve výši tří až šestiměsíčního výdělku pro mimořádné situace je zdravý finanční návyk, který přináší střadatelům také klid v duši. U lidí s nižším příjmem, kteří nedokážou každý měsíc odkládat větší částky, mohou i malé a pravidelné přírůstky do budoucna znamenat velké zlepšení a vyvolat obdobný pocit osobní spokojenosti," doplňuje.

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.