« Zpět

Kvůli dovolené se Češi zadlužovat nechtějí a většina na ni dlouhodobě spoří. Zkuste to také, poradíme vám jak!

| 27. května 2013 - 11:17 | Zprávy | Účty

Více než polovina českých domácností letos pojede na dovolenou, další pětina se stále rozhoduje. Nejčastěji plánují vyrazit za zaslouženým odpočinkem mladší páry a rodiny s dětmi (62 %). Jen minimum z nich, pouhá tři procenta, se chce kvůli dovolené zadlužit. Ti, kdo letos vyrazí za hranice všedních dní, budou dovolenkové výdaje hradit ze svých úspor a z peněz aktuálně dostupných na běžném účtu. Přitom zhruba čtvrtina z nich plánuje utratit za dovolenou více než loni, naopak asi 10 % se chce oproti minulé dovolené ve výdajích omezit.

"Dovolená je jedním z nejčastějších důvodů, proč Češi spoří. Pro naprostou většinu z nás jsou dny volna něčím, na co se dlouhodobě těšíme, a příjemné pocity z nich bychom si neměli kazit dozvukem závazku v podobě nesplaceného úvěru. Je vidět, že v tomto ohledu jsme rozumní, protože domácností, které se chystají kvůli dovolené zadlužit, je minimum," říkáLibor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR.
 
Vyrazte na dovolenou i vy!
 
Při rozhodování o tom, zda letos vyrazit na dovolenou, nebo ne, hrají velkou úlohu finance. Pokud se letos na dovolenou nechystáte, ale rádi byste vyrazili alespoň příští rok, poradíme vám pár tipů, které vám k dosažení tohoto cíle pomohou.
  • Vyberte si konkrétní cíl, reálnou destinaci vašich snů a spočítejte si náklady spojené s takovou dovolenou. Jasný cíl, který máte před sebou, je velkou motivací. Budeme počítat například s tím, že budete na svou dovolenou potřebovat 40 tisíc korun.
  • Založte si spořicí nebo jiný účet, který bude sloužit pouze k odkládání peněz na dovolenou. Uvidíte, jak na něm úspory narůstají a o kolik blíže jste cíli. Budete z toho mít dobrý pocit a pomůže vám to v úsilí vytrvat.
  • Rozdělte se o náklady v rodině. Pokud potřebujete cílovou částku v horizontu 10 měsíců, znamená to, že musíte každý měsíc odložit stranou 4 tisíce. Polovinu pošlete vy, druhou polovinu na účet odešle váš partner. Počítejte také s extra příjmy (například odměny, příjmy z pronájmu nemovitosti apod.), které můžete na dovolenou odložit a o tuto částku tak snížit pravidelné úložky.
  • Zaplaťte zálohu. Budete mít nad sebou bič termínu, do kterého musíte uhradit zbývající částku, což je silná motivace.
  • Oznamte svůj plán příbuzným a známým a slibte jim, že uděláte společné setkání nad fotografiemi z dovolené. Budete mít další důvod, proč šetřit. Anebo snad chcete své přátele zklamat?
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.