« Zpět

Firmy očekávají v roce 2015 nárůst mezd o 2,5 procenta

| 16. ledna 2015 - 11:05 | Zprávy | Účty

Mzdy v českém hospodářství se zvýší v roce 2015 v průměru o 2,5 procenta. To je méně než v předešlých dvou letech, ve kterých mzdy rostly průměrně o 4 procenta. V současné době činí průměrná základní roční mzda vedení společností v České republice zhruba 2,4 mil. korun.

Dělníci a kvalifikovaní dělníci si přijdou přibližně na 314 tisíc korun. Vyplývá to z výsledků aktuální studie k odměňování, kterou začátkem roku vydala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s poradenskou společností Kienbaum Management Consultants. Do průzkumu byly zahrnuty údaje o mzdách více než 26 000 zaměstnanců ze zhruba 100 podniků nejrůznější velikosti z různých ekonomických odvětví a regionů v České republice.
 
Nejvyšší mzda u technických oborů
Výše nástupních mezd se značně liší v jednotlivých oborech. Tou nejvyšší se mohou pochlubit absolventi technických a právních oborů, následují ekonomické a přírodovědné obory. Na opačném konci mzdového žebříčku se naopak nachází nástupní mzdy absolventů v oblasti sociálních věd.
 
Rozdíly v odměňování zaměstnanců závisí kromě zastávané pozice také na pracovním výkonu a poptávce na trhu práce. S odstupem jsou nejlépe odměňováni odborníci a vedoucí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. Vysoko nad obecným průměrem se pohybují také mzdy v oblasti lékařské techniky a optiky, v těsném závěsu pak následuje energetika a surovinový průmysl.
 
Stále větší vliv na výši mzdy má i místo podnikání. Zatímco v Praze převyšují mzdy odborníků a vedoucích pracovníků celorepublikový průměr o 36 procent, v jižních Čechách a na jižní Moravě jsou 18, resp. 12 procent pod průměrem. Důležitým aspektem, kterým se studie zabývá, je úroveň vzdělání současných zaměstnanců. Pětina dotázaných firem ji ohodnotila jako nedostatečnou. Ještě hůře dopadla dostupnost kvalifikovaných pracovníků na trhu práce, a to především v oblasti výroby: jako nedostatečnou ji označila téměř třetina firem. 
 
Od zástupců mnoha firem v České republice slýcháme, že nemohou v místě svého podnikání najít dostatek kvalifikovaných pracovníků pro výrobu, hlavně v oblasti high-tech,“ komentuje výsledky průzkumu výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. „Vlivem masivní digitalizace výrobních procesů, která bude probíhat v příštích pěti až deseti letech, dojde k dalšímu vyostření situace. Proto se v roce 2015 tématem roku ČNOPK ´Průmysl 4.0´ zaměříme na pokračující digitalizaci,“ dodává Bauer.
 
Zaměstnavatelé mohou z výsledků Studie k odměňování vydanou ČNOPK a společností Kienbaum získat podrobné informace o tom, jaké finanční ohodnocení nabízí svým zaměstnancům jejich konkurenti. Studie je strukturována podle odvětví, regionů a pracovních pozic.
 
Tabulka: Přehled mezd v České republice podle Studie k odměňování ČNOPK
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.