« Zpět

Do regionů poputuje díky Eře šest milionů korun

| 4. února 2016 - 10:37 | Zprávy | Účty

Třetí ročník grantového programu Era pomáhá regionům předčil všechna očekávání – příspěvky od individuálních dárců se dotkly hranice neuvěřitelných tří milionů korun, Era přidala další tři miliony. Do regionů tak neziskovým organizacím putuje na veřejně prospěšné projekty téměř šest milionů korun.

„Aktuální výsledky programu Era pomáhá regionům nás velmi příjemně překvapily. Oproti prvnímu ročníku se totiž podařilo od individuálních dárců získat na dobročinné projekty desetinásobek," říká Jitka Švejcarová, specialistka společenské odpovědnosti Ery. „Nejvíce finančních prostředků od veřejnosti získala Společnost přátel starého Nepomuka. Na nový oltář pro Zelenou Horu u Nepomuku lidé přispěli částkou 236 946 korun, my jsme darovali dalších 50 tisíc," upozorňuje Jitka Švejcarová.
 
Další v pořadí je občanské sdružení Centrum Lada, které získaných 243 355 korun investuje do dostavby trvalého bydlení pro dospělé klienty s těžkým mentálním postižením, jež ztratili jednoho ze svých rodičů nebo mají rodiče vážně nemocné. Pomyslný bronz v souboji vybojovalo díky podpoře veřejnosti Sdružení zdravotně postižených občanů a jejich přátel, získaných 185 tisíc korun věnují na rehabilitační pobyt pro osoby s těžkým tělesným postižením. Nejvíce peněz poputuje na Vysočinu, čtyři veřejně prospěšné projekty si tu rozdělí bez mála 515 tisíc korun. Druhý region, kde se podařilo vybrat nejvíce peněz, je Slezsko, třetí skončila Praha.
 
Do programu Era pomáhá regionům se v tomto ročníku přihlásilo 270 neziskových organizací, z nichž 80 se nakonec ucházelo o přízeň veřejnosti. Ta se historicky poprvé podílela i na samotném výběru projektů – na tzv. divokou kartu jich do finále poslala plnou čtvrtinu. Projekt, který lidé finančně podpořili v každém z regionů nejvíce, získal od Ery 50 tisíc korun, druhý v pořadí 40 tisíc korun, třetí 35 tisíc korun a čtvrtý si odnesl 25 tisíc korun. „V každém z 20 mikroregionů rozdělíme 150 tisíc korun, celkově veřejně prospěšné projekty podpoříme třemi miliony korun," říká Jitka Švejcarová.
 
Novinkou posledního ročníku byly rovněž videomedailonky, v nichž mohly jednotlivé neziskové organizace představit široké veřejnosti své projekty. Výběr je každoročně opravdu rozmanitý – od péče o děti, seniory či sociálně a zdravotně znevýhodněné přes vzdělávací programy a asistenční služby až po budování komunitních zahrad. „Také pro letošní rok jsme připravili řadu novinek. Začínáme již v únoru a nově se s tímto programem budou lidé setkávat pod názvem ČSOB pomáhá regionům," uzavírá Jitka Švejcarová.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.